Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ivan Balenović (1938.-2021.)

Od posljedica koronavirusa, u srijedu, 10. studenoga, u 84. godini života, preminuo je književnik i urednik iz Petrovaradina Ivan Balenović.  
Rođen je 1938. u Vrdniku. Živio je, školovao se i radio u Vrdniku, Srijemskoj Kamenici, Vršcu, Petrovaradinu i Novom Sadu. Radio je kao arhitektonski tehničar, a u vojsci je godinu dana bio u redakciji armijskog lista Narodni borac (u Sarajevu). Stekavši višu spremu u području društveno-političkih znanosti, uposlio se u novinskoj i nakladničkoj kući Dnevnik u Novom Sadu, gdje je priredio veliki broj knjiga, časopisa, zabavnih, didaktičkih i drugih tiskanih izdanja.
Objavio je roman za mlade Princ Humorabi od Plusopotamije (koji je doživio tri izdanja) te knjigu epigrama Svi na noge, svi u trk (ilustracije Marinko Lebović). Priredio je knjigu sabrane poezije Stanislava Prepreka Pred tminama, kao i monografiju Prognanik iz svijeta svjetlosti – život i djelo Stanislava Prepreka za koju je nagrađen nagradom Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Emerik Pavić za najbolju knjigu vojvođanskih Hrvata u 2012. godini. Dobitnik je nagrade Hrvatske čitaonice Subotica za životno djelo na području književnosti Balint Vujkov – Dida (2013.). Bio je i suradnik Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema. 
Bavio se novinskom karikaturom, objavivši oko dvije tisuće radova na prostorima bivše Jugoslavije, a dijelom i u inozemstvu.
Za brojne nakladnike (pretežno u Beogradu i Novom Sadu) priredio je veliki broj književnih, didaktičkih i zabavnih izdanja – za odrasle čitatelje i za djecu. Proputovao je mnoge europske i izvaneuropske zemlje.
Sahranjen je u utorak, 16. studenoga, na Novom groblju (Trandžament) u Petrovaradinu. 
H. R. 

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay