Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Večer ikavice u Stanišiću

STANIŠIĆ – HKD Vladimir Nazor iz Stanišića organizira 12. puta manifestaciju »Ikavica – govor hercegovačkih, dalmatinskih, ličkih, bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata«. Manifestacija će biti održana sutra (subota, 20. studenoga) u Mađarskom domu u Stanišiću, s početkom u 17 sati. 
Kao i prethodnih godina, planiramo je sudjelovanje recitatora, etno grupa, pjevača i tamburaških sastava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Na manifestaciji će biti pročitane i nagrađene pjesme na ikavici pristigle na natječaj hrvatske udruge iz Stanišića.

Ida Prester u Novom Sadu

NOVI SAD – Hrvatska prjevačica Ida Prester i njezin band Lollobrigida održat će sutra (subota, 20. studenoga) akustični koncert u  petrovaradinskom klubu Prostor (Beogradska 11). Plesni ritmovi, pulsirajući basevi, neobični tekstovi i karizmatična front girl Ida Prester odvest će vas na putovanje od discoa 80-ih do furioznog punka, navodi se u najavi koncerta. Početak je u 21 sat. Zbog posljednje odluke Vlade o uvođenju covid propusnica, bit će neophodno da prilikom ulaska na događaj pokažete zeleni certifikat. 

Predstavljanje knjige Rosa Ivana Sokača

BEOGRAD – Predstavljanje knjige pjesama Rosa Ivana Sokača bit će održano u idući petak, 26. studenoga, u Fondaciji Antun Gustav Matoš (Studentski trg 10, III. kat) u Beogradu. Sudjeluju: moderatorica Katica Naglić, književnik Zvonko Sarić, dramaturg Nenad Prokić i autor Ivan Sokač. U glazbenom programu sudjeluju Filip, Iva i Ana Sokač.  
Organizatori su Fondacija AG Matoš i NIU Hrvatska riječ iz Subotice, koja je i nakladnik spomenute knjige. Početak je u 19 sati. 

Dani hrvatske kulture u Somboru

SOMBOR – Udruženje građana Urbani Šokci organizira desete po redu Dane hrvatske kulture u Somboru, koji će biti održani u idući petak, 26. studenoga. Manifestacija počinje u 17.30 sati otvorenjem izložbe Fragmenti u Gradskom muzeju. Izložbu čine tri teme: Kitenje i povezivanje Šokica Monoštora, 150. obljetnica od izlaska Bunjevačkih i šokačkih novina te prikaz rada Udruge. 
Program se nastavlja u 19 sati u velikoj dvorani Gradske kuće u Somboru. U programu sudjeluju: HGU Festival bunjevačkih pisama iz Subotice, Kraljice Bodroga iz Monoštora, pjevačka skupina HKUD-a Vladimir Nazor i folklorna skupina GKUD Ravangrad iz Sombora. 
Dani hrvatske kulture održavaju se pod pokroviteljstvom Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Grada Sombora, Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, a uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i medijsko pokroviteljstvo NIU Hrvatska riječ. 

NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika