Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Motociklisti iz Zrenjanina posjetili Split i okolicu

Nakon neformalnog druženja splitskih i zrenjaninskih ljubitelja dvokotača priređenog u srpnju ove godine u Zrenjaninu, organizatorima ovog skupa rodile su se brojne ideje o načinima nastavka suradnje. Već narednoga mjeseca, na inicijativu splitskog automoto entuzijasta Željana Rakele, počeli su se kovati planovi o turi Banaćana kroz Dalmaciju koja bi imala regionalni karakter. 
To je i provedeno u djelo tijekom druge polovice rujna kada su se Goran Kaurić, Aleksandar Lakatuš i Jovica Ljubojević motorima zaputili ka Splitu. Svoju turneju nazvali su »Panonski mornari krenuli na more«. Svladavši panonsko, ova tri vojvođanska motociklista iskusili su krstarenje daleko izazovnijim dalmatinskim morem cesta. Za kormilara putovanja po srcu Dalmacije imali su svog starog prijatelja Željana Rakelu, u svom kraju, a i nadaleko šire poznatog po uzbudljivim moto avanturama. Trodnevni pohod započeo je srdačnim susretom pred hotelom u kome su bili smješteni. 
»Već deset godina organiziram Balkan Rally, i na toj dionici je uvijek nezaobilazan bio Zrenjanin. Na posljednjem okupljanju prije dva mjeseca u nekoj kavani došli smo na ideju da osmislimo i realiziramo jednu lijepu priču, da društvu iz Banata pokažemo ljepote Splita i okolice i da napravimo nekoliko intervjua s mojim dragim prijateljima, interesantnim Splićanima«, istaknuo je Rakela govoreći o posjetu zrenjaninskih bajkera njegovom rodnom gradu. 
I doista, turneja prijestolnicom Dalmacije, okolnim mjestima i otocima, bila je, prema riječima Vojvođana, zbilja spektakularno putovanje. Posjet splitskoj rivi i Dioklecijanovoj palači nastavljen je susretom s legendom moto sporta Ivanom Šolom. 
»Mene brojne uspomene vežu se za Vojvodinu, jer je tamo bila prva utrka na kojoj sam pobijedio na prvenstvu Jugoslavije. Ali to je bila utrka koju sam ja osvojio s daleko sporijim motorom u odnosu na druge. Priuštio sam ju sebi, ali i publici, i to je bilo moje veliko zadovoljstvo«, izjavio je ovaj splitski prvak tijekom razgovora s kolegama motociklistima iz Banata.
Uslijedio je potom susret na Marjanu, i to s nogometnim veteranom Ivicom Šurjakom, te posjet Poljudu na kojemu je on donosio radost navijačima svoga kluba. Ovaj je sportaš bio dio velike generacije Hajduka koja je bilježila sjajne rezultate u jugoslavenskoj ligi. Bio je motorna snaga momčadi iz Splita u vrijeme dok je klub sa Starog placa harao diljem SFRJ i Europom. Šurjak ističe kako su mu iz bivše Jugoslavije ostala lijepa sjećanja. 
»Osvojili smo tri prvenstva, pet kupova, gdje bismo god došli bili bismo rado dočekani. No, jasno je da je uvijek bila ta sportska konkurencija u pitanju i borba za to tko će biti prvak, tko će pobijediti«, naglasio je on.
Zrenjaninci su zatim posjetili otok Brač, Omiš te Bašku Vodu u kojoj su oni i njihovi sugrađani nekada rado provodili ljeto. Motorizirano izaslanstvo iz Banata nije propustilo obići ni Gradsko poglavarstvo u Splitu gdje im je domaćin bio Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika. 
»Splićani su poznati kao srdačni ljudi i nema tu zlobe. Mi ćemo sve rado dočekati i ugostiti i svima ćemo dati ruku pomirenja. Dapače, želimo da se svaki naš gost u Splitu osjeća ugodno i sigurno«, kazao je Kuzmanić.
Među najupečatljivijim susretima bio je onaj s pjevačem Zlatanom Stipišićem Gibonnijem, miljenikom generacija i jednim od najvećih kantautora svih vremena čija glazba daleko nadilazi granice Hrvatske. Ovu glazbenu legendu fasciniralo je to što su se naši bajkeri uputili motorom u Split čak iz Zrenjanina, prevalivši više od šest stotina kilometara na dva kotača. To mu je djelovalo kao odlična avantura, što je odista i bila.
Goran Kaurić, dužnosnik Vlade Vojvodine i predsjednik Udruge banatskih Hrvata, naglašava kako su bajkeri moto zajednica koja ne poznaje granice. 
»Mi smo stalno skupa i slobodno mogu reći da je zahvaljujući nama sačuvan rock’n’roll na našim prostorima, kao i prijateljstvo naroda, jer smo uvijek tu jedni drugima u pomoći, a siguran sam da će tako biti i nadalje«, istaknuo je on.
Druženje zaljubljenika u motociklizam okončano je u prostorijama BMW motokluba Dalmacija u Splitu gdje su domaćini i gosti do kasnih večernjih sati uživali uz pjesmu i vino.
Dalibor Mergel

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika