Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poticaj i podrška Montessori odgojitelja

Stručni skup na temu »Montessori materijali i aktivnosti u vrtiću« održan je 9. listopada u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća. Na spomenutu temu govorila je predsjednica Montessori društva Srbije, pedagoginja i Montessori edukatorica Erzsébet Bedrosian, koja je pojasnila kako je ova tema izuzetno aktualna budući da Montessori program u Srbiji doživljava svoj prepoporod. 
»Sve je veća zainteresiranost roditelja za ovaj program, a u predškolskim ustanovama u Srbiji, odnosno Subotici, ove godine kreće uvođenje novih osnova programa i sada je pred nama pitanje kako uskladiti Montessori program s novim osnovama programa, a ujedno raditi u zadanim okvirima i ispoštovati sve ono što se od odgojitelja traži«, kaže za naš tjednik Bedrosian.
Montessori program u Subotici se radi u tri objekta: Marija Petković – Sunčica (od 2001. godine), Neven (od 2003. godine) i Marija Petković – Biser (od 2013. godine). 
Po riječima sugovornice, interesiranje roditelja je veliko i uglavnom se svake godine formiraju liste čekanja za ove vrtiće. 
»Sve je veća potražnja za novim skupinama, a od prošle godine imamo i jaslice u Mariji Petković – Biser. Mogu slobodno reći kako je interesiranje veće nego što su naši kapaciteti i mogućnosti«, istaknula je Bedrosian. 
Da bi se otvorio jedan objekt u kom bi se radilo po programu Marije Montessori potrebna je obuka odgojitelja, edukacija, a osim toga i posebno opremanje prostora i nabava odgovarajućeg materijala. Ono čime se vrtići na hrvatskom jeziku, koji rade po ovome programu mogu pohvaliti jest da imaju obučene odgojitelje i dobro opremljene vrtiće. 
»Upravo ovakvi stručni skupovi i usavršavanje su iznimno važni za osnaživanje prosvjetnih djelatnika u području didaktičko-metodičkog rada s djecom. Odgojitelji i učitelji koji rade u vrtićima i školama na hrvatkom jeziku su stručni, ali je s vremena na vrijeme potrebno podsjetiti se na dodatne aktivnosti, principe rada i ono što je posebno dragocjeno je razmijeniti do sada stečeno iskustvo. Upravo radi toga smo organizirali ove aktivnosti, radionice i osnaživanje u području Montessori pedagogije«, kaže predsjednica Hrvatsko prosvjetnog društva Bela Gabrić i predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal. 
Stručni skup organiziralo je HPD Bela Gabrić uz potporu HNV-a, a sredstva su osigurana putem natječaja Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Srbije. 
Ž. V. 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay