Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Francuske piramide

Ne znam u kojem trenutku odrastanja dobijemo trenutak vezanosti za materijalne stvari, predmete, ustanove, kuće. Zatim nam je, kao posljedica tih vezanosti, žao što smo ih napustili. Kad promijenimo posao, nedostaju nam ta okruženja. Kad se selimo iz rodnog grada, nedostaju nam drvoredi, ulice, poznati kutci, barovi... Kad se preselimo u drugi stan, nedostaje nam stari. S obiteljskim domom razmjeri tih nedostataka i tuga još su veći. Ovo je nešto što me trenutno okupira, jer je moja obiteljska kuća ovih dana prodana. Okolnosti svega nisu važne, važna je ta zbrka u meni. Ne mogu razaznati svoje osjećaje i zauzeti stav. Ne živim tamo već deset godina, ali tu smo za sve praznike i sada toga neće biti. Jučer sam prišla kući i pomislila da uskoro te kuće više neće biti, da će je srušiti i tko zna što će se dogoditi na tom području. U glavi mi se vrti puno razmišljanja i treba mi neko putovanje iz bajke da ne razmišljam malo.

Odoh u Francusku

Ne, ne idem u Pariz, iako je svima prva asocijacija i po pitanju Francuske i po bajkama. Idem na planinu Sv. Mihailova, točnije Mont-Saint-Michel. Ovo arhitektonsko čudo Zapada zapravo je manja planina na kojoj se nalazi istoimeni samostan. Samostan je osnovan u 8. stoljeću naše ere. Otok ima jedinstven položaj, udaljen je samo 600 m od kopna, a do otoka se može ići pješice ili brodom, ovisno o vodostaju. Ta razlika između plime i oseke jedna je od većih atrakcija ovog mjesta. U prostranom zaljevu rijeke Couesnon, gdje se nalazi Mont-Saint-Michel, mogu se osjetiti najveće razlike u vodostajima tijekom plime i oseke u Europi: razlika u razini vode između oseke i plime ponekad doseže i do 15 metara. Nekoliko dana u godini Mont-Saint-Michel pretvara se u otok potpuno okružen morem.
Naravno, najveća atrakcija ovog otoka je njegov izgled. Ovo je cijeli srednjovjekovni grad i jedno od rijetkih mjesta u Francuskoj gdje se nalaze srednjovjekovne zidine i utvrde, izvorna antička arhitektura i izvrsna povijesna atmosfera. Gradnja na području grada započela je 709. godine, kada je sagrađena crkva, a pet stoljeća kasnije izgrađen je samostan oko kojeg su se počeli naseljavati ljudi.

Od politike do zatvora za svećenike

Tijekom svoje bogate povijesti u srednjem vijeku bila je važno odredište za političke pregovore, a nakon Francuske revolucije bila je i zatvor za svećenike. 
Najpoznatija znamenitost Mont-Saint-Michela je crkva velike opatije koja se uzdiže do najvišeg otoka. Crkva je izgrađena na tri kripte, od kojih je najstarija vjerojatno od 8. do 10. stoljeća (karolinško doba). Odvojen od kopna nasipom prekrivenim vodom za vrijeme plime, otok Saint-Michel ima tempo života diktiran promjenom plime i oseke. Međutim, otok nije napušteni samostan, naprotiv, ovdje živi oko 50 ljudi.
Grad je obnovljen davne 1874. godine, a francuska vlada izdvaja 20 milijuna eura godišnje za održavanje. Posjećuje ga više od tri milijuna turista godišnje i treće je najposjećenije odredište u Francuskoj, a jedno je od deset najljepših mjesta na svijetu. Ovo mjesto iz bajke svojedobno je opisao poznati francuski književnik Victor Hugo: Mont-Saint-Michel je za Francusku ono što su piramide za Egipat. A tko ide u Egipat da ne posjeti piramide?

Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika