Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izgubljena prednost

U sportu je najteže pobijediti susrete u kojima si već viđeni pobjednik, jer status favorita se mora opravdati na terenu. A hrvatska nogometna reprezentacija nije iskoristila prednost domaćeg terena u Osijeku i umjesto planirana tri boda uspjela teškom mukom osvojiti samo bod protiv Slovačke (2:2). I s dva boda manje od očekivanog izgubila je vodstvo na tablici kvalifikacijske skupine H. Ali ipak nije sve izgubljeno...

Što bi bilo lako, kad može biti teže...

Gosti iz Slovačke, nakon poraza od Rusije u prethodnom kolu (0:1), stigli su u najveći grad Slavonije posve rasterećeni jer su izgubili sve šanse za plasman na jedno od dva mjesta koje vode put Katara ili dodatnog razigravanja. I upravo ta rasterećenost donijela im je jednu posve otvorenu igru u kojoj su u prvom poluvremenu uspjeli postići dva pogotka (Schranz i Haraslin). Tračak nade donio je pogodak Kramarića (poslije godinu dana reprezentativnog posta) i na odmor se otišlu s minus 1 (1:2). Nastavak je donio punu ofenzivu Hrvatske koja je urodila plodom kada je u 71. minuti kapetan Modrić uspio fantastičnim slobodnjakom poravnati na 2:2 i tako postaviti konačan rezultat ovog kvalifikacijskog susreta. Na samom kraju susreta Vlašić je postigao pogodak koji je nakon reakcije iz VAR sobe bio poništen. I tako su vatreni propustili veliku priliku da si olakšaju put prema Svjetskom prvenstvu. Jer nakon ovoga domaćeg kiksa to će biti znatno teže.
Naime, glavni konkurent Rusija je, na gostovanju, uspjela svladati Sloveniju (2:1) i s nova tri boda preuzela je vodstvo na tablici. Budući da je Hrvatska upisala samo jedan na svoj bodovni konto, sada Rusi imaju dva boda više. Ali, ma koliko sve to trenutačno izgledalo pomalo tragično, ipak nije baš tako crno...

Jedini mogući scenarij

Unatoč bodovnom manjku vatreni i dalje imaju sve u svojim rukama odnosno nogama. Do konca kvalifikacijskog ciklusa ostala su još dva susreta – gostovanje na Malti i domaći duel protiv Rusije. Pobjedom protiv Maltežana Hrvatska u posljednjem susretu, 14. studenoga u Splitu, mora i treba pobijediti i bit će prva na tablici s bodom viška. Istina, Rusija ima još domaći susret protiv outsidera Cipra što joj ne bi trebao predstavljati veći problem. Dakle, na muci se poznaju junaci i treba biti junak u sljedeća dva susreta, osobito u onom posljednjem, najvažnijem protiv Rusije na Poljudu. To je jedini, pravi scenarij izravnog puta u Katar. Konačno, ovaj kiks protiv Slovaka je možda i odlična škola za taj odlučujući duel s Rusima. Da je Hrvatska pobijedila Slovake onda bi joj bio dovoljan i remi, a kada postoji više opcija onda često zna krenuti izvan plana. Ovako više nema nikakvih kalkulacija i prava na daljnje kikseve. Mora se pobjeđivati ukoliko se želi vizirati izravna viza za sljedeće Svjetsko prvenstvo.
Vjerujemo kako je škola naučena, a da će popravni za mjesec dana donijeti očekivani ishod – pobjedu protiv Rusije i pakiranje kufera za Katar.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika