Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Edukativni izlet

Učenici petog i šestog razreda iz Subotice i Monoštora koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, kao i njihovi nastavnici i razrednici, 9. listopada posjetili su Srijemsku Mitrovicu i Petrovaradin.
Kao i svaki puta pred odlazak na izlet s prijateljima, uzbuđenje nije nedostajalo, te stoga niti loše vrijeme i kiša nisu mogli pokvariti ovaj dan. Učenike i voditelje je u Srijemskoj Mitrovici dočekao i srdačno ugostio nastavnik hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture Dario Španović sa svojim učenicima. 
Ovom prilikom djeca su posjetila katedralu Svetog Dimitrija, a o povijesti ove župe kao i raznim činjenicama govorio je vlč. Eduard Španović. Bila je ovo prigoda i za upoznavanje sa srijemskom narodnom nošnjom, gdje su mogli vidjeti i uočiti razlike između bunjevačke, školačke i srijemske nošnje. Osim značajnih lokalnih znamenitosti djeca su posjetila Carsku palaču povijesnog Sirmiuma i Arheološki muzej, posjetili su Petrovaradinsku tvrđavu i obišli rodnu kuću bana Josipa Jelačića gdje ih je ugostio upravitelj Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića Darko Polić, koji je istaknuo kako je ovakav vid izvannastavnih aktivnosti od iznimnog značaja za učenike, te im je ovo prigoda za upoznavanje s vršnjacima drugih mjesta, kao i s njihovom tradicijom i kulturom. 
Učenici koji su sudjelovali na ovome jednodnevnom izletu dolaze iz OŠ 22. oktobar iz Monoštora, Vladimir Nazor iz Đurđina, Matija Gubec iz Tavankuta, te Ivan Milutinović iz Male Bosne i Subotice, i Matko Vuković iz Subotice, a po riječima učiteljice Tanje Dulić njihovi vršnjaci u Srijemskoj Mitrovici bili su im izvrsni domaćini.  
Ovakvi izleti učenika dio su izvannastavnih aktivnosti koje HNV organizira i podupire s ciljem međusobnog povezivanja učenika i upoznavanja bogatstva tradicije i kulture hrvatske zajednice.
H. R. 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay