Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dida Balint u Sonti

Program Narodna književnost u školi u sklopu Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova ove godine održan je u Sonti. Djeca koja pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u mjesnoj OŠ Ivan Goran Kovačić sudjelovala su u prigodnom programu koji su im priredile gošće iz Subotice – predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković, predsjednica Organizacijskog odbora Dana Katarina Čeliković, iz HNV-a asistentica u obrazovanju Nataša Stipančević i urednica Hrcka Željka Vukov. 
Na početku je sve okupljene, među kojima je bilo oko 150 djece osnovnoškolskog uzrasta, pozdravio ravnatelj škole Miljenko Dakić, a programu je nazočio i mjesni župnik vlč. Josip Kujundžić. Kratku igru s djecom odigrala je Nataša Stipančević i pojasnila im kako je svatko od njih, svaki pojedinac, jedna bitna karika u velikom »lancu« naše zajednice koji se može sačuvati jedino ako se njeguje jezik, kultura, tradicija i baština. Upravo to je ono što djeca njeguju kroz izučavanje predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. U ovoj školi, po riječima nastavnice Tamare Kokai, oko 130 učenika pohađa ovaj izborni predmet, što je nešto više od polovice sveukupnog broja učenika. 
Na ovome improviziranom satu djeca su saznala i kako je listopad mjesec knjige, te da Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova ove godine slave 20. rođendan. 
Urednica nove knjige Balinta Vujkova Pripovi(je)tke 2 Katarina Čeliković upoznala je okupljene s istom, ali i s ovim velikim narodnim sakupljačem. Djeca su saznala zanimljive podatke o didi Balintu Vujkovu koji je imao tako dugačka stopala da je nosio obuću broj 52. Nije ju mogao nigdje kupiti, nego su mu pravili po narudžbini. Upravo s tim velikim stopalima cijeli svoj život hodao je po salašima, po sijelima, sjedeljkama, prelima, kad su se radili veliki poslovi u poljoprivredi i slušao te zapisivao o čemu ljudi divane (razgovaraju). Dio takvih priča nalazi se upravo u ovoj knjizi, i to njih više od tri stotine. Na kraju knjige nalazi se i rječnik, koji ne samo djecu, nego i odrasle može podučiti ili podsjetiti o zaboravljenim riječima, a knjige su ovom prigodom uručene i ravnatelju škole za školsku knjižnicu. 
Slijedio je kviz o pomalo zaboravljenim šokačkim ričima i o Hrcku. Desetak djece, razdijeljeni u dvije ekipe – Hrckove pametnice i Šokačko srce, natjecali su se u ovome kratkom kvizu znanja. Budući da je odluka tko je pobjednik bila tijesna, obje ekipe su dobile po novu knjigu, raspored sati, obilježivač stranica i slatkiše, a na kraju programa su se zasladili svi oni koji su prisustvovali ovome satu hrvatskog jezika i književnosti. 
No, to nije sve: ovogodišnji program bio je tematski posvećen 100. obljetnici rođenja književnika i skladatelja Pavla Bačića te je djeci prikazano koncertno čitanje njegovog komada Mala Vesna u izvedbi studenata glume Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku pod vodstvom mentorice prof. art. Tatjane Bertok-Zupković. 
Također, istoga dana, a neki i u isto vrijeme, diljem Vojvodine gledali su pripremljen online sat hrvatskog jezika. Ako ste iz tko zna kojega razloga preskočili ovaj sat, možete ga naknadno pogledati na YouTube kanalu Hrvatske čitaonice pod nazivom »Narodna književnost u školi«. 
Jedini nedostatak online sata je što se na kraju ne možete zasladiti kao što su to učinili učenici iz Sonte. No, ne brinite, bit će još prilike, pa tek su 20. Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika