Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srijemska biskupija dobila pomoćnog biskupa

U vjerničkom puku u Srijemu, te u Slavoniji, a očito i ostaloj zainteresiranoj javnosti u Hrvatskoj i Srbiji, 7. listopada odjeknula je vijest da je papa Franjo imenovao biskupom koadjutorom Srijemske biskupije svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Fabijana Svalinu, dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže. 

Veliko iznenađenje

Svalina je najavio da će povjerenu službu u zajedništvu s biskupom mons. Đurom Gašparovićem u Srijemu »vršiti ponizna srca i u bratskom zajedništvu s drugim biskupima drage Đakovačko-osječke metropolije kao i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda«. 
»Iskrena srca, u duhu otvorenosti za suradnju i dijalog, vjerujem da ćemo s povjerenjem u Gospodina, uz zagovor sv. Dimitrija, zaštitnika ove biskupije, sv. Anastazije i brojnih drugih slavnih sirmijskih mučenika, zajedničkim snagama nastojati odgovoriti potrebama Crkve u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji«, istaknuo je mons. Svalina.
Da je njegovo imenovanje bilo veliko iznenađenje, mons. Svalina ponovio je i u intervjuu za Hrvatsku katoličku mrežu. 
»Ovo je na neki način prekretnica u mom svećeničkom životu. Svećenički moto ‘Prepuštam Gospodinu putove svoje’ dobiva novi, dublji smisao i stavlja me u druge kontekste, odnose prema zadacima koji se pred mene stavljaju kao izabranog biskupa koadjutora u jednu specifičnu sredinu kao što je Srijemska biskupija«, rekao je on. »Nadam se da ćemo uz suradnju i nove snage, pokušati nešto dati kao odgovor na izazov koji Crkva pred nas stavlja«, dodao je. 
O kakvom se izazovu radi pojasnio je u daljem toku razgovora: 
»Svoje pouzdanje stavio sam u povijesne veze koje imamo s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom. Nadam se i pomoći naših biskupa diljem Hrvatske i hrvatskoga govornog područja da će biti raspoloživi u davanju svojih svećenika, barem na određeno vrijeme, da pomognu radu u Srijemu«, poručio je Svalina.

Iskustvo, otvorenost i neposrednost

»Dragom mons. Fabijanu čestitam u ime svećenika, redovnika, sestara redovnica i Kristovih vjernika laika na ovom imenovannju. Njegovo pastoralno iskustvo koje je stjecao kao svećenik na mnogim područjima djelovanja u Crkvi dolazi sada do novog izražaja u Srijemskoj biskupiji. Uvjeren sam da će svojim svećeničkim iskustvom, otvorenošću i neposrednošću znati biti otac i brat svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ljudima dobre volje u Srijemskoj biskupiji zajedno sa mnom, dijecezanskim biskupom. Biskupu Fabijanu želimo dobrodošlicu i molimo da svaki njegov korak i pothvat u ovoj biskupiji bude blagoslovljen«, kazao je u svojem obraćanju nakon imenovanja srijemski biskup Gašparović.
Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. u Đakovu. Srednju školu, Bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Đakovu. Za svećenika Đakovačke nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1997. Prvo je bio župni vikar u Osijeku, zatim od 1998. do 2004. odgajatelj u sjemeništu u Zagrebu, pa šest godina tajnik i kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nakon ponovnog dolaska u Zagreb, sedam godina bio je zamjenik generalnog tajnika HBK, od 2010. ravnatelj Hrvatskog Caritasa, a od 2017. ravnatelj Hrvatske katoličke mreže. Bio je i član Odbora za posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i brojnih drugih odbora, povjerenstava i radnih skupina u sustavu Hrvatske biskupske konferencije. Kao ravnatelj Hrvatskog Caritasa bio je član različitih operativnih tijela i koordinacija nadležnih državnih tijela za žurnu pomoć, humanitarno i socijalno djelovanje.

Tko je biskup koadjutor?

Biskup koadjutor je pomoćnik postavljen biskupu na njegov zahtjev, iz razloga što biskup ne može u potpunosti obavljati svoje dužnosti. Prema sadašnjoj praksi, papa postavlja koadjutora automatski ako je biskup koji ga traži navršio 70 godina života. Koadjutor pomaže biskupu u upravi biskupije i ima službu generalnog vikara. Nakon odstupanja iz službe dijecezanskog biskupa, koadjutor ga nasljeđuje.
M. Tucakov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika