Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Popis »bez papira«

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine započeo je u ponedjeljak, 13. rujna samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani koji će trajati do 26. rujna. Od 27. rujna do 17. listopada popisivači popisuju sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale osobnim intervjuom sa stanovništvom pomoću elektroničkih uređaja te kontroliraju podatke prikupljene u prvoj fazi.

Prva faza – samopopisivanje

Popis 2021. obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove, a njegov cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova. Rezultati Popisa služe, osim za analizu stanja utvrđenoga Popisom, i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja.
Do utorka u 15 sati samopopisivanjem se uspješno popisalo više od 177.000 građana, izvijestio je Državni zavod za statistiku.
Premijer Andrej Plenković pozvao je građane da iskoriste mogućnost samopopisivanja u sklopu Popisa stanovništva 2021. koji će se odvijati u dvije faze, »bez papira«, potpuno digitalno.
Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković rekla je da su svi podaci koje Državni zavod za statistiku prikuplja i obrađuje sigurni, pa tako i podaci popisa stanovništva.
»Svi podaci koje mi prikupljamo su službena tajna te ti podaci ne mogu izaći iz Zavoda u pojedinačnom obliku. Dakle, svi podaci koje mi objavljujemo su agregirani«, dodala je Brković.
Podaci ostaju u Zavodu i u trenutku obrade oni se anonimiziraju i agregiraju te nije moguće doći do pojedinačnog podatka. Ovim popisom stanovništva doznat će se prostoran raspored stanovništva prema njihovim demografskim, ekonomskim, socijalnim, migracijskim karakteristikama. Na svako pitanje koje je u upitniku, morat će se odgovoriti, jer ako osoba ne odgovori na postavljeno pitanje, neće moći prijeći na drugo pitanje, odnosno neće moći zatvoriti upitnik.
Svi prikupljeni podaci šalju se u Eurostat, jer je to krovna organizacija, kako bi se mogla napraviti međunarodna usporedba.
Prema zadnjim procjenama u Hrvatskoj, 31. prosinca 2020., je bilo više od četiri milijuna stanovnika, točnije 4.036.000 stanovnika, a kakvo će biti stvarno stanje znat će se iza ovog popisa stanovništva.

Budi e-Srbin

Povodom početka popisa stanovništva u ponedjeljak, 13. rujna potpredsjednik hrvatske Vlade i član Predsjedništva Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Boris Milošević pozvao je preko Facebooka sve građane da se slobodno izjasne, posebno pripadnike srpske nacionalne manjine. »Slobodno i otvoreno, ja sam Srbin«, poručuje Milošević, pozivajući i vjernike Srpske pravoslavne crkve da otvoreno kažu da su članovi te zajednice.
»Kreće Popis stanovništva 2021, složeno i iznimno važno statističko istraživanje. Popisuju se državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u Hrvatskoj.
Popis stanovništva je od posebne važnosti za sve nacionalne manjine koje žive u Republici Hrvatskoj. Skoro sva prava nacionalnih manjina ovise o njihovoj brojnosti koja se utvrđuje svakih deset godina upravo Popisom stanovništva. U 2021. i 2022. u čak 39 europskih zemalja održat će se popis stanovništva i u svim tim zemljama udio nacionalnih manjina u općoj populaciji je važan u pogledu propisivanja i ostvarivanja manjinskih prava.
Popis počinje samopopisivanjem. Ovakav popis pruža odličnu mogućnost da sami popišemo sebe i svoje ukućane iz sigurnosti i topline svog doma kroz elektronički sustav e-Građani. Korisnik portala i usluge e-Građani je lako postati, stoga pozivam sve građane, sve pripadnike nacionalnih manjina, posebno Srbe da iskoriste ovu mogućnost.
U drugoj fazi Popisa, popisivači će na terenu popisivati samo ona kućanstva koja nisu iskoristila mogućnost samopopisa. Popisivači na terenu bit će i pripadnici nacionalnih manjina što je standardna praksa svih dosadašnjih popisa, a što se prakticira i u drugim zemljama. Uostalom, i preporuke međunarodnih statističkih udruženja idu za tim da popis bude inkluzivan i odrađen u suradnji s manjinskim zajednicama.
Najvažnije od svega je da se danas, u 2021. godini, svi mi slobodno, bez nelagode izjasnimo na pitanja u popisnom upitniku o nacionalnoj pripadnosti, jeziku, vjeri i pripadnosti vjerskoj zajednici.
Slobodno i otvoreno ja sam (e) srbin. (srpski, pravoslavna, srpska pravoslavna crkva)«, napisao je Milošević.
Sve informacije o popisivanju i samopopisivanju i važnosti popisa za srpsku zajednicu objedinjene su na stranici kampanje Budi e-Srbin.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika