Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne bojte se biti izvrsni

Dvorište Hrvatskog nacionalnog vijeća 1. rujna odjekivalo je dječjim glasovima i vriskom veselih mališana. Svečani prijem prvaša koji će nastavu pohađati na hrvatskom jeziku bio je povod za okupljanje ovog veselog društva. 
Ove školske godine prvi razred osnovne škole na hrvatskom jeziku upisalo je 25 mališana u četiri škole: Matko Vuković, Ivan Milutinović, Vladimir Nazor u Đurđinu i Matija Gubec u Tavankutu.
Dvadeseta generacija učenika sjela je u školske klupe, a ovom prilikom predsjednica HNV-a Jasna Vojnić čestitala je roditeljima i djeci na odluci, te ih podsjetila da su sada postali dio velike obitelji hrvatskih odjela. Također, naglasila je kako je iza cjelovite nastave veliki sustav podrške, od Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstva, županija, općina i gradova u Hrvatskoj do Udruge Naša djeca, HPD-a Bela Gabrić i DSHV-a. 
»Toplina i zajedništvo koje ćete dobiti u hrvatskim odjelima moći će se mjeriti samo uspomenama. Svaki vaš uspjeh bit će uspjeh cijele zajednice. Sada je, djeco, među vama i onaj koji će ponijeti titulu najboljeg učenika i biti dobitnik crvene kravate na kraju osmog razreda. Borite se za nju. Ne međusobno, nego zajedno. Da crvena kravata dospije u ruku svakog od vas. Ako ne na kraju osmog razreda onda na intervjuu za direktora našeg kazališta, intendanta našeg muzeja ili ravnatelja našeg školskog centra. Učite. Budite tu. Ne bojte se biti izvrsni«, poručila je Vojnić. 
Dobrodošlicu prvašima poželjeli su i prijatelji starijih razreda, koji su skupa s učiteljicama priredili prigodan program, a svečanosti su doprinijeli i tamburaši – članovi HGU-a Festival bunjevački pisama pod vodstvom prof. Mire Temunović. Ovome događaju nazočili su i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji i DSHV-a. 
Prvaši su ovom prilikom dobili komplet udžbenika, poklon bon u vrijednosti od 10.000 dinara, kao i prigodne darove. Darove je djeci uručila i Udruga Naša djeca koja od početka nastave na hrvatskom jeziku pruža podršku sustavu obrazovanja. U njihovo ime djeci i roditeljima se obratila predsjednica Željka Vukov koja je posvjedočila roditeljima da su donijeli pravu odluku za svoje dijete.
O svojoj odluci, za naš list posvjedočio je i otac četvero djece Danijel Kovačević. 
»Dvoje starije djece su već u cjelovitoj nastavi, dok su dvoje mlađih u vrtiću. Nije nam bilo teško odlučiti se. Imamo prijatelje čija su djeca već u hrvatskim odjelima i znamo da su ovdje izuzetno dobri uvjeti i za obrazovanje i za razvoj djece. To su djeca iz obitelji s kojima se poznajemo i djeci je lakše bilo biti u poznatom okruženju, a da nam nisu pozitivna iskustva sigurno ne bi i mlađu djecu upisivali u vrtić ili školu. Puno nam znači i osiguran prijevoz, jer to u današnje vrijeme nema cijenu«, kaže Kovačević.
Po riječima savjetnice za obrazovanje HNV-a Nataše Stipančević, prijevoz od kuće do škole trenutno koristi 42 učenika i to na tri linije: Mali Bajmok – Bajski put – OŠ Matko Vuković, Klisa – Aleksandrovo – Prozivka – OŠ Ivan Milutinović – OŠ Matko Vuković i Kertvaroš – OŠ Matko Vuković. 
»I ove godine Hrvatsko nacionalno vijeće je uz podršku DSHV-a osiguralo sredstva za prijevoz učenika, a donatori su najvećim dijelom općine i gradovi Vukovarsko-srijemske županije. Prema potrebama djece organizirali smo rute koje će biti aktivne tijekom ove školske godine, a iz godine u godinu broj zainteresiranih se povećava«, kaže Stipančević.
Mališani su u školama, sati traju 45 minuta, prijevoz funkcionira, udžbenici su na školskim klupama, još samo da i epidemiološka situacija dozvoli, pa da i kraj školske godine bude dobar kao početak. 
H. R. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika