Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tradicijska kultura u životu mladih

Forum mladih hrvatskih manjina, četvrti put po redu, održan je 4. i 5. rujna u Karaševu u Rumunjskoj, u organizaciji Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj i Hrvatske matice iseljenika. Forum mladih okuplja predstavnike mladih hrvatskih manjinskih zajednica kako bi raspravili određenu temu vezanu za identitet i svakodnevicu mladih pripadnika hrvatske nacionalne manjine.
Tema ovogodišnjeg Foruma bila je »Naslijeđe za budućnost? – Tradicijska kultura među mlađim naraštajima hrvatskih manjinskih zajednica«.
Na Forumu se među ostalima nastojalo odgovoriti na pitanja: Kakvo mjesto zauzima tradicijska kultura manjinske zajednice u životu njezinih mladih pripadnika? Koji oblici tradicijske kulture osobito utječu na živote mladih pripadnika manjinskih zajednica? Koja je razlika u doživljaju tradicijske kulture između starijih generacija i mlađih naraštaja? Koje organizacijske oblike poprima bavljenje tradicijskom kulturom među mladima? Živi li tradicijska kultura među mladima i mimo organiziranog bavljenja tradicijskom kulturom? Odbija li tradicijska kultura dio mladih pripadnika manjinskih zajednica od istih? Kako mediji utječu na doživljaj tradicijske kulture u mladih pripadnika manjinskih zajednica? Čini li bavljenje manjinskom tradicijskom kulturom mlade ljude izoliranima od mladih ljudi drugih interesa ili pripadnika većinskog naroda? Bilo je govora i o društvenim mrežama i tradicijskoj kulturi, tradicijskoj kulturi u urbanom i ruralnom okruženju, gospodarskim aspektima bavljenja tradicijskom kulturom…
Tijekom dvodnevnog skupa 5. rujna su izlagali sudionici i održane su radionice, dok je nedjelja, 6. rujna, bila posvećena edukativnom izletu, upoznavanju lokalne hrvatske zajednice i druženju. Prošle godine zbog ograničenja nametnutih širenjem epidemije covid-19 Forum se nije održao, a ove godine je covid također utjecao na Forum tako da se održao u »hibridnom« obliku. Dio sudionika održao je svoja predavanja u samom Karaševu, dok je drugi dio sudjelovao putem Zoom aplikacije. Forum je bio prenošen i putem Facebook stranice HMI.
Na skupu je sudjelovao Augustin Žigmanov, student u Zagrebu iz Subotice, koji je predstavio tradicijsku kulturu vojvođanskih Hrvata. 
»Forum je okupio mlade iz Vojvodine, Mađarske, Rumunjske i Italije. Naš zadatak bio je predstaviti tradicijsku kulturu, probleme s kojima se susrećemo, te koja je uloga mladih u cijeloj ovoj priči. Iznimno mi je drago što sam predstavljao hrvatsku manjinsku zajednicu u Vojvodini koja se doista može pohvaliti svojom bogatom tradicijom i angažmanom sve većeg broja mladih koji ju nastoje očuvati, što nije slučaj u nekim drugim manjinskim zajednicama. Kruna ovog foruma je bila radionica u kojoj smo otvoreno raspravljali o ključnim faktorima koji utječu na zainteresiranost mladih i građenje njihovog identiteta u zajednici. Kroz radionicu smo mogli čuti različite stavove i mišljenja, ali i probleme zbog kojih očuvanje tradicije i kulturne baštine kod mladih postaje sve teže. Smatram da nas je forum sve zbližio i nadam se da ćemo u skoroj budućnosti upravo mi mladi ostvariti međusobnu suradnju te na taj način učiti jedni od drugih na koje sve načine možemo očuvati tradiciju, identitet, baštinu i njihove vrijednosti. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti vidjeti plodove naše suradnje te na taj način osnažiti naše zajedništvo i ljubav prema tradicijskoj kulturi koju mi mladi baštinimo«, rekao je Augustin Žigmanov za naš tjednik.
J. D.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay