Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na korak do Katara

Rusija

Počelo je dobro. Hrvatska nogometna reprezentacija neporažena se vratila s gostovanja u Moskvi i uzela veliki bod protiv Rusije (0:0), glavnog rivala za prvo mjesto u skupini. Obje momčadi su, prije svega, željele ne izgubiti, a izbornik Dalić vidjeti kako vatreni orkestar može igrati bez svoje dugogodišnje prve violine – Luke Modrića. Naime, zbog ozljede aduktora najbolji igrač i kapetan ovoga puta nije bio u mogućnosti staviti se na raspolaganje, pa se moralo posegnuti za alternativnim rješenjima. Promijenjena je praktično cijela osnovna formacija, a teret važnog susreta na uvijek neugodnom ruskom terenu iznijeli su senatori Brozović i Perišić, potpomognuti mladim snagama Vlašićem, Ivanušecom, Oršićem i drugima. Utakmica će brzo u zaborav, ali bodovi se pišu...

Slovačka

Grandiozan gol »Epic« Marcela Brozovića, u samoj završnici teškog i do samoga kraja neizvjesnog susreta u Bratislavi donio je veliku pobjedu (1:0) protiv Slovačke i veliki korak prema osiguravanju prvoga mjesta u skupini. Jer nakon dva uspješna (bez poraza) gostovanja kontra glavnih rivala, Hrvatska se našla u poziciji da u potpunosti kontrolira svoju kvalifikacijsku skupinu i neovisno od ostalih rivala sama odlučuje o svojoj sudbini. Duel protiv uvijek neugodnih rivala ponovno je pokazao potrebu za traženjem idealnog rješenja u igri bez glavnog »fantazista« i kreatora (Modrić), a izbornik je posegnuo za nekoliko rotacija ubacivši od prve Čolaka i ostavljajući na klupi Perišića. »Tražili« su se vatreni tijekom cijeloga susreta, posegnuo je Dalić za »splitskim trojcem« s klupe za pričuve (Livaja, Perišić, Pašalić), potom je ušao i Kramarić i krajnje ofenzivna postavka na koncu je urodila plodom. Nakon ubacivanja iz kuta, »Broz« je odličnim udarcem jednu odbijenu loptu pospremio u mrežu Slovaka i svi su mogli odahnuti. Zadaća je ispunjena, bodovi upisani.    

Slovenija

Ovoga puta splitski Poljud je bio taličan za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a izuzetno važna i može se slobodno reći presudna pobjeda protiv Slovenije bila je u znaku broja tri. Naime, u slijedu nesretnih i bez pobjeda okončanih službenih susreta Hrvatske u Splitu, do sada su zabilježene svega dvije pobjede. Ova treća upisana je s tri pogotka u mreži jednog od najboljih svjetskih vratara Oblaka, a sva tri pogotka za vatrene postigli su sadašnji i nekadašnji igrači Hajduka – Livaja, Pašalić (Atalanta) i Vlašić (West Ham).
Prvi puta starter u jednom reprezentativnom susretu, ljubimac splitske publike i glavna vedeta Hajduka Marko Livaja na najbolji način je opravdao povjerenje izbornika Dalića. Postigao je vodeći pogodak, nakon odbijanca od stative (Pašalić) i vatrenima donio toliko željeno vodstvo i rezultatsku prevlast u važnom kvalifikacijskom susretu. U drugom dijelu, nakon fenomenalnog dijagonalnog pasa Lovrena (79,1m), Perišić je »jedan na jedan« slomio slovenskog braniča i dodao za lagani gol Pašalića. Konac na savršenu predstavu Hrvatske, »udenuo« je Nikola Vlašić i glavom postavio konačan rezultat (3:0).

Nastavak kvalifikacija

Već u listopadu slijede novi susreti vatrenih protiv Cipra (8. listopada – Larnaca) i Slovačke (11. listopada – Osijek), u  kojima se, posve opravdano, očekuje »puni ulov«. Konačno, studeni donosi posljednje susrete u ovoj kvalifikacijskoj skupini kada su na programu susreti s Maltom (11. studenoga – La Valetta) i Rusijom (14. studenoga – Split). Do tada, Hrvatska će čekati na prvom mjestu (isti broj bodova s Rusijom – 13, ali bolja gol razlika). Zahvaljujući odličnom rujanskom setu kvalifikacijskih susreta i sedam osvojenih bodova protiv izravnih protivnika za plasman na SP u Kataru, momčad izbornika Dalića ne bi smjela niti trebala brinuti u nastavku ovog natjecanja. Sve je pod kontrolom realno najbolje selekcije u ovoj skupini, a u listopadu se u momčad vraća i kapetan Luka Modrić. Za finalizaciju misije zvane Katar 2022.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika