Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Produbljivati vjeru i biti potpora drugome

Pred početak nove akademske godine počeli su i susreti srednjoškolaca, studenata i ostalih mladih u župi Imena Marijina u Novom Sadu, srijedom. Prvi susret održan je 1. rujna i njemu je, u nedavno obnovljenoj vjeronaučnoj dvorani u Katoličkoj porti, nazočilo tridesetak mladih, među kojima je bilo i gostiju – mladih iz Subotice.  
»Ovdje smo prije svega da proslavimo Boga ali i da učvrstimo i svoje znanje i svoju vjeru. Vjeronauk za mlade ima za cilj da se vjera produbljuje, da se molitvom blagoslivlja Bog i život, da svi budemo skupa i da budemo potpora jedni drugima. Vjeronauk jeste župski, ali se tiče svih naših studenata«, kazao je voditelj susreta i župni vikar u župi Imena Marijina vlč. Nebojša Stipić.
»Volim ići na vjeronauk i družiti se, a najviše volim nešto čuti o svojoj vjeri«, kazala je gošća susreta Marija Gabrić. Isidora Semnic, članica domaće centralne novosadske župe, misli »Lijepo je da se mladi ljudi povezuju u Crkvi, da sklapaju nova prijateljstva, a može se saznati i nešto novo o religioznosti i temama koje se ne mogu čuti na nekim drugim mjestima«. Veteran studentskih katehetskih susreta Aleksandar Rajić smatra da je osobito za studente novake, kojima je ovo novi početak, preporučljivo da dođu na ove susrete. »Ovdje ima dosta starijih studenata, tako da studenti prve godine koji stižu u Novi Sad i počinju život u njemu mogu čuti dosta informacija koje se tiču samog grada i steći prijatelje koji dijele ista interesiranja, a prije svega istu vjeru. Novaci, dobrodošli ste«, kaže Rajić.
Novi kapelan u župi Imena Marijina kazao je da susrete mladih podupire i župnik mons. Attila Zsellér, te je u izjavi za hrvatsko uredništvo RTV-a najavio neke novine. »Za sada će susreti imati elemente duhovnosti, dakle molitveni karakter, no kasnije i intelektualni, jer će obrađivati teološke teme. U planu je da od listopada počnu mjesečne tribine s gostujućim predavačima«, kazao je vlč. Stipić. 
Vjeronaučni susreti mladih održavaju se svake srijede u 20 sati na adresi Katolička porta 3. Očekuje se da će broj mladih biti i veći kada, 1. listopada, počne nova akademska godina.
M. Tucakov

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay