Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvati triju država Mariji u čast

Dvanaesto po redu hodočašće bačkih Hrvata i susret bratskih kršćanskih zajednica iz Mađarske, Srbije i Hrvatske u Santovu, održano je 4. srpnja. Brojni hodočasnici, koji su došli iz katoličkih župa iz Santova, Kaćmara, Gare i ostalih naselja u kojima žive i Hrvati u Bajskom trokutu, iz župe sv. Petra apostola iz Petrijevaca, iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, prijateljske župe onoj santovačkoj, te iz župe sv. Mihovila arkanđela iz Berega, okupili su se na molitvi krunice, za kojom je uslijedila sveta misa na vanjskom oltaru marijanskoga svetišta Vodica – Marijin vrt, nedaleko Santova. Biskupsku misu, po pozivu kečkemetsko-kalačkoga nadbiskupa mons. Balázsa Bábela predslavio je biskup Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin, uz domaćina, svećenika župe Uznesenja Marijina u Santovu i nadbiskupijskoga vikara za manjinske zajednica preč. Imrea Polyáka. »Drago mi je da sam došao u naše Santovo susresti se s Hrvatima koje je državna granica podijelila u tri države, a koji su ipak u Crkvi i vjeri ujedinjeni«, kazao je mons. Večerin i naglasio koliko su međusobni susreti i zajednička hodočašća važni za očuvanje tradicije, identiteta i baštine Hrvata katolika. 
Euharistijsko slavlje uresili su mnogobrojni mladi hodočasnici iz Santova, te članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, čija svečana nošnja, među ostalim svjedoči zajedništvo koje su Hrvati ova dva susjedna sela (sada) u dvije države imali u gotovo 300 godina zajedničkoga života.
Druženje je nastavljeno i nakon mise u Domu kulture u Santovu.  
   M. Tucakov

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay