Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tramvaj u Splitskoj aleji

Splitskom alejom na Paliću nekada je prometovao (za Subotičane nikad prežaljeni) tramvaj, i između današnje poslastičarnice i trgovine preko puta izlazio na Horgoški put, što se vidi i na lijepoj razglednici iz 1909. godine. Najljepše tramvajsko stajalište, na kraju Splitske aleje u blizini jezera, srećom je opstalo i danas, pola stoljeća nakon što se na subotičkim ulicama posljedni put začulo prepoznatljivo tramvajsko zvono. Stariji Subotičani dobro se sjećaju tog upozoravajućeg glasnog zvuka, opravdano glasnog, jer su se u povijesti tramvajskog prometa doista događale nesreće s pješacima, čak i pogibije, što je ostalo zabilježeno u kronikama lokalnog tiska. Takve tragične drame događale su se čak i u centru grada, gdje su se vozila sporije kretala.
Učestala zvonjava, od ranog jutra do kasne večeri, nije baš svima prijala. Pouzdano je, uz svu buku kotača i kočnica vozila na šinama u krivini, smetala jednoj gospođi, koja je šezdesetih godina stanovala u lijepoj vili na kutu aleje, gdje se danas nalazi trgovina. Potražila je mirniji kutak za kuću na Paliću i odselila se, a priča o njenom iskustvu s palićkim tramvajem ostala je potomcima.
Vila je, kao što se vidi uspoređivanjem stare i nove fotografije, izmijenila svoj autentičan izgled s kojim je nastala koncem devetnaestog ili početkom dvadesetog stoljeća; oba se podatka spominju u palićkim kronikama. U opticaju su i dva imena graditelja: Kramer i Krausz – što je dodatni povod daljim istraživanjima. Na staroj razglednici napravljenoj 1909. godine označena je Krauszova prodavaonica, ali ovaj podatak ne potvrđuje i vlasništvo nad objektom.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay