Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Otvorene ruke« spajaju tradicionalno i moderno

Galerija prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta uključena je u međunarodni projekt »Otvorene ruke« u okviru programa Erazmus+. Projekt traje od travnja 2021. do travnja 2023. godine, a osim njih, partneri su Likovni centar Vivoda iz Zagreba (Hrvatska) te kao nositelji projekta Zavod Burja iz Rimskih Toplica (Slovenija). Projektno partnerstvo sastoji se od umjetničkih i manjinskih obrazovnih organizacija. Svaka će organizacija svojim znanjem i iskustvom na području (manjinske) kulturne baštine i suvremene umjetnosti pridonijeti ostvarenju ciljeva projekta – razvijanju međunarodnog manjinsko-kulturnog partnerstva različitih organizacija iz Slovenije, Hrvatske i Srbije i poboljšati kvalitetu rada na polju neformalnog obrazovanja odraslih. 
U Tavankutu je od 26. do 29. kolovoza održan prvi trening osposobljavanja sudionika pod naslovom S tradicijom u moderno. Predstavnici organizacija i umjetničkih sekcija predstavili su svoj rad i razmijenili dobre prakse djelovanja. 

Umrežavanje i prezentacija

Voditelj projekta iz Slovenije Damir Hauptman, povodom ovoga susreta u Tavankutu izjavio je: 
»Ova su nam tri dana prošla veoma brzo, uz aktivan rad na radionicama i kroz ostale aktivnosti umrežavanja i upoznavanja, još posebice uz obilan kulturni program kojem smo svjedočili. Naše nastavno osoblje i kreatori programa predstavili su svoje područje rada te svoje organizacije i radno iskustvo. Baš u povezivanju tradicionalnog i modernog želimo stvoriti dodatne sinergijske efekte i tako pomoći našim krajnjim korisnicima. Kroz međunarodno iskustvo, znanje i suradnju pridobit će dodatna znanja i vještine da bi mogli lakše svladati svakodnevne prepreke koje ih sputavaju u boljoj socijalnoj i ekonomskoj integraciji u većinsko društvo. Sljedeći događaj predviđen je za kraj jeseni kod domaćina u Sloveniji, a posljednji će se odvijati krajem ljeta 2022. godine u Istri. Tamo ćemo prikazati proizvode koje smo zajedno stvorili te za bolju promociju našeg rada, našeg projekta i programa Erasmus+ napraviti online katalog kreativnosti – galeriju ‘Otvorene ruke’. Želimo naglasiti da smo u pripadnicima Hrvata Bunjevaca iz Tavankuta dobili jednog strateškog partnera iz regije s kojim trenutačno izvodimo više europskih projekata. Njihovim sustavnim zalaganjem i primjerima dobrih praksi za bolju socijalnu integraciju manjinskih pripadnika u većinsko društvo divimo se otkad smo ih prije više od tri godine upoznali. Također nastojimo prenijeti naše znanje u pridobivanju i izvođenju različitih europskih projekata i na članove lokalne zajednice te vjerujemo da će nam to u budućnosti i uspjeti«, kaže Hauptman.

Obrazovanje, mobilnost, katalog

Partnerski menadžer tavankutske Galerije Ladislav Suknović kaže kako projekt ima za cilj pridonijeti obrazovnim procesima u području manjinske kulturne baštine i suvremene umjetnosti, proizašle iz razmjene dobrih praksi između partnerskih zemalja, potom organizaciji mobilnosti odraslih učenika u Hrvatskoj s naslovom »Otvorene ruke – Umjetnička akademija Erasmus Istra 2022«, završne online izložbe »Otvorene ruke« te stvaranju kataloga kreativnosti. 
»Ova suradnja nam omogućuje nova saznanja i iskustva u provedbi međunarodnih zahtjevnijih projekata ali i razvoj aktivnosti pogotovo na polju primijenjene umjetnosti i stvaranje novih dimenzija razvoja i kreativnih pristupa u poboljšanju znanja, vještina i kompetencija sudionika kako bi proširili svoje kulturne, obrazovne i ekonomske mogućnosti na tržištu rada. Imajući u vidu naša dosadašnja postignuća na poljima ekonomskog osnaživanja seoskih žena, razvoja umjetnosti u tehnici slame i drugih kreativnih dometa i iskustava, siguran sam i da će naše iskustvo biti od velike važnosti partnerima ovoga projekta. Naš najveći fokus jeste osnažiti kapacitete Udruge na pronalaženju i pristupu novim fondovima, pogotovo međunarodnog karaktera čime bi i naš položaj na tržištu civilnog sektora osnažili i učvrstili te time osigurali samoodrživost u ponom smislu«, kaže Suknović.
I. D.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay