Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povećanje pokrajinskog proračuna iz poreznih prihoda za 4,8%

Pokrajinska vlada je na sjednici, kojoj je predsjedao Igor Mirović, predložila rebalans pokrajinskog proračuna za 2021. godinu u opsegu od 81,36 milijardi dinara, što predstavlja povećanje za 3,71 milijardu dinara, odnosno 4,8% u odnosu na aktualni proračun, navodi se na portalu Pokrajinske vlade.
Predloženim rebalansom kapitalni dio proračuna povećan je i iznosi 19,41 milijardu dinara. Proračun se povećava iz onog njegovog dijela koji predstavlja najveći potencijal, a to su porezni prihodi – prihodi od poreza na zarade i poreza na dobit, što je najdirektniji pokazatelj stanja zaposlenosti, visine prosječnih plaća i profitabilnosti gospodarstva.
Prijedlog odluke o rebalansu upućen je Skupštini AP Vojvodine.
Za prijevremenu otplatu javnog duga, nastalog u vrijeme prethodne administracije, iz pokrajinskog proračuna bit će usmjereno 900 milijuna dinara, čime će se znatno smanjiti opterećenje proračuna za 2022. i 2023. godinu, navodi se na sajtu pokrajinske Vlade.
Ovim rebalansom predviđena su izdvajanja za kapitalne projekte, prije svega u područjima privrede i vodoprivrede, zdravstva, obrazovanja i kulture, razvoja sporta i socijalne i demografske politike.
Vodoprivrednim poduzećima bit će usmjereno 600 milijuna dinara za investicijske radove i održavanje vodnih mreža.
Za poticaje privrednom i turističkom razvoju i podršku ženskom poduzetništvu i malim i srednjim poduzećima namijenjeno je 357 milijuna dinara.
Za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade očne klinike Kliničkog centra Vojvodine osigurano je 310 milijuna dinara.
Osiguran je i novac za početak radova na izgradnji Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu, kao i za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju tri doma kulture – u Velebitu, Golubincima i Lovćencu.
Ovim rebalansom predviđena su i ulaganja za opremanje Znanstveno-tehnološkog parka u Novom Sadu nakon završetka druge faze radova koji se očekuju krajem rujna, kao i za sanaciju objekata i prostora koje koriste osnovne i srednje škole u AP Vojvodini.
Velika ulaganja predviđena su i za dogradnju i rekonstrukciju Doma za duševno oboljele osobe u Čurugu kao i za druge domove socijalnog staranja i ustanove socijalne zaštite koje vode brigu o djeci, navodi se na sajtu vojvodina.gov.rs.
H.R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika