Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obi­lje gla­zbe uz ma­lo kiše

Na lokaciji Etno-campa pokraj Subotice u trajanju od subote 29. travnja do utorka 2. svibnja održao se, po šesti puta, festival »Trenchtown«. Ni povremena kiša, kao ni prohladno vrijeme, nisu uspjeli spriječiti preko dvije tisuće posjetitelja da tijekom četiri dana poprate ponuđeni, pretežito glazbeni, ali i edukativno-kreativni program koga su činile različite promocije, izložbe, radionice, kampanje i dvije kazališne predstave teatarske skupine »Pad« iz Bečeja.
Festival je organizirala Udruga građana »Digital Culture« iz Subotice, a njegovu su realizaciju pomogli Fond za razvoj neprofitnog sektora, Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo »Fokus«, Centar za razvoj iz Osijeka, Balkan Rock Council, te Izvršno vijeće AP Vojvodine i Skupština Općine Subotica.
TRI BINE: Pokraj glavne bine, kao središta glazbenih događanja, na terasi Etno-campa »vrtjela« se elektronska glazba (progressive, drum ‘n’ bass, house, electro), dok je na reggae bini, kako i sam naziv implicira, četvorodnevni zvučni miks bio u znaku spomenuta jamajčanskog žanra kojega su kontinuirano održavali brojni DJ-evi i MC-jevi iz cijele Srbije. 
Festival je otvoren nastupom subotičkog kantautora Lonesome Bob Tillyja, a prvu večer, sudeći prema reakcijama publike, zapaženim nastupom obilježili su članovi beogradske step raga skupine Mistake Mistake. Nažalost, zbog nedolaska svih članova, prva večer ostala je uskraćena za upoznavanje publike s fussion jazz skupinom Mrak D iz Osijeka. 
Druge večeri publika je, među ostalim, mogla čuti rock skupine Speed iz Osijeka i subotički Zornjak, dok je kao glavna atrakcija nastupio sastav Vroom iz Beograda. U ponedjeljak, glavna je bina bila rezervirana za tzv. Trenchtown dan, na kome su kao nešto glasovitiji među četiri programom zastupljene skupine, nastupili i Dub Rebellion iz Brčkog i Black Ark iz Beograda. Istodobno, na terasi Etno-campa uz nastupe DJ-eva održana je promocija ovogodišnjeg festivala »Exit«.
Posljednji festivalski dan je prošao bez svirke s glavne bine, a sumirajući svoja iskustva iz protekla tri dana, gosti i domaćini proveli su u programima s preostala dva glazbena punkta. 
OKRUGLI STOLOVI: U subotu 29. travnja, u okviru festivala održan je prvi okrugli stol na temu kultura i politike za mlade. Diskusiju je ispred Agencije za informiranje iz Osijeka predvodio Emanuel Starčević, koji je sudionicima edukativnog programa pripremio izvode iz knjiga koje se tiču mladih u tranziciji. To je bila prva radionica u nizu dogovora, koji će trajati dva i pol mjeseca, završno s festivalom u Valpovu kada će se prezentirati rezultati ove suradnje, te u isti proces uključiti i političke strukture.
»Projekt je počeo još prije dvije godine, kada sam s Robertinom Knjurom, omladinskim aktivistom iz Subotice, počeo graditi temelje kulturne prekogranične suradnje. Zbog otežanih uvjeta financiranja taj projekt je tek sad dobio sredstva i počeo se realizirati. Naime, radi se o projektu regionalne razmjene kulturnih aktivnosti, od kojih je sedam projekata na relaciji Beograd – Zagreb, a jedan projekt je na relaciji Osijek – Subotica. Upravo taj projekt zove se Platforma renesanse korak II, i s njime smo nazočni na dva omladinska festivala »Trenchtown« u Subotici i »Fizija« u Valpovu. Želja nam je da razmijenimo mlade kulturne djelatnike i aktiviste«, rekao je Starčević. 
 Na festival »Trenchtown« u Subotici iz Hrvatske je došlo dva ansambla i nekoliko dj-eva, a nazočni su bili i aktivisti ekoloških, etno i omladinskih udruga, koji su aktivni u osmišljavanju mogućnosti boljeg djelovanja mladih. 
  Na drugom okruglom stolu koji je održan u nedjelju, 30. travnja, osmišljavao se model djelovanja mladih, koji je primjenjiv za općine u regiji uključujući okolna mjesta. Nastavak suradnje odvijat će posredstvom interneta, a naredna tema će glasiti – potrebni uvjeti mladoga čovjeka u 21. stoljeću radi društvenog djelovanja. 
   Do sada se to kreće u okviru projekta »Platforma renesanse« koja teži k osiguranju omladinskih centara. Poruka okruglog stola je da ukoliko država nema uređenu politiku prema sektoru građanstva o kojemu ovisi budućnost, to upućuje na potrebu većeg omladinskog angažmana i stvaranja omladinske politike, te otpočinjanja intenzivnije suradnje. 
Bilo je, kako se to obično kaže, za svakoga ponešto. U svakom slučaju, obilje programa, uz malo kiše.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika