Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pozitivni i negativni procesi

S jedne strane građani Srbije sve češće putuju u Hrvatsku na odmor, a s druge strane odnosi između državnih vrhova dvije zemlje praktično ne postoje, zaključeno je na četrnaestom međunarodnom znanstvenom skupu »Srpsko-hrvatski odnosi, pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sećanja«, koji je održan u Golubiću kod Obrovca u Hrvatskoj.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da činjenica da se šest-sedam godina nisu sastali predsjednici dviju država, ni premijeri vlada, ni ministri vanjskih poslova predstavlja ozbiljan pokazatelj razdora u međudržavnim odnosima, koji se reflektira kroz pitanja nestalih, prava manjina, vlasnička prava i suđenja za ratne zločine.

Nema iskoraka od 2012. 

»Mi praktično poslije 2012. godine nemamo iskorak. Što se tiče odnosa EU i suradnje Hrvatske i Srbije, ona pokazuje sve manje interesa za rješavanje pomenutih pitanja«, kazao je Pupovac.
Jedan od organizatora skupa Janko Veselinović rekao je da postoje dva odvojena procesa, pozitivan i negativan.
»Ljudi iz Srbije sve više turistički putuju u Hrvatsku i obrnuto. Sve je manje incidenata, a srpske tablice su preplavile jadransku obalu. Srbi povratnici se sve uspješnije bave ruralnim turizmom u Dalmaciji i Lici. I srpska sela su ovog ljeta puna u ovim krajevima. Negativno je što odnosi između državnog vrha Srbije i Hrvatske ne postoje. To je od njih neodgovorno, jer se ne rješavaju brojna otvorena pitanja«, naveo je Veselinović.
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da su Hrvati u Srbiji isključeni iz procesa donošenja odluka i dodao da imaju negativni status u javnosti što je, kako je ocijenio, posljedica nekritičkih politika sjećanja i brutalnog državnog intervencionizma u identitet Hrvata, te nastavku izloženosti etnički motiviranim incidentima i govoru mržnje.
S druge strane, naveo je Žigmanov, postoje i pozitivne stvari, kao što je renoviranje rodne kuće bana Josipa Jelačića, dobijanje prostora u Beogradu, osnivanje centara lokalnih zajednica u nekoliko šokačkih mjesta, izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, osiguravanje udžbenika u obrazovanju na hrvatskom.
Posebno je istaknuo održavanje stalne suradnje s institucijama i organizacijama srpske zajednice u Hrvatskoj.

Komentiranje svesti na određenu mjeru

Profesor Davor Pauković sa Sveučilišta u Dubrovniku rekao je da je preduvjet za pomirenje između dva naroda i dvije države postojanje strategije i ulaganje napora svih relevantnih institucija, što u slučaju Hrvatske i Srbije »evidentno nedostaje«.
»Drugi problem je u tome što se odnosi uveliko iscrpljuju u povijesnom sjećanju, najviše onom traumatičnom. Mislim da bi javno komemoriranje trauma iz 20. stoljeća na nacionalnoj razini nivou trebalo svesti na određenu mjeru. Naši odnosi su zagušeni povijesnim traumama«, ocenio je Pauković.
Svi sudionici su se složili da je neophodno raditi na unaprjeđivanju odnosa, ne samo zbog popravljanja položaja manjinskih zajednica već i zbog jačanja politike regionalne stabilnosti.
Ovogodišnji skup nastavak je projekta koji su početkom 2021. godine započeli Centar za demokratiju, istoriju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada i Sveučilište New York kroz seriju internetskih predavanja.
Skup su organizirali CHDR i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.
Beta

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika