Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pr­vi za­jed­nički na­stup

Prošloga četvrtka 28. travnja u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici održan je orguljaški koncert na kome se predstavio orguljaš Mario Perestegi. Ovom prigodom uz njega je nastupio i prošle godine osnovani muški zbor Choralschola Catedralis Suboticiensis. 
Perestegi je rođen 1971. godine u Zagrebu. Orgulje je diplomirao kod pokojnog profesora Andrije Galuna na novosadskoj Akademiji umjetnosti, a crkvenu glazbu studirao je i diplomirao na zagrebačkom Institutu za crkvenu glazbu gdje se usavršavao kod profesora Anđelka Klobučara. Poslijdiplomski studij orgulja završio je magistriravši s temom »Orguljaška sonata – simfonija u XX. stoljeću« kod profesora Huberta Berganta na ljubljanskoj Akademiji za glasbo. Usavršavao se u interpretaciji francuske orguljaške glazbe kod čuvene francuske orguljašice Marie Claire-Alain. Trenutačno predaje orgulje na ljubljanskoj Akademiji za glasbo i zamjenjuje profesora Galuna na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. 
ORGULJAŠKE SKLADBE I GREGORIJANSKI KORALI: Koncert je započeo orguljaškim skladbama majstora iz 18. stoljeća, nakon čega je svoj program izveo zbor Choralshola Catedralis Suboticiensis. Ovaj zbor njeguje pjevanje gregorijanskih korala a zborom dirigira Csaba Paskó. Zbor je izveo nekoliko gregorijanskih korala antifonalnih oblika promjenjivih dijelova mise kao što su ulazna, darovna ili pričesna pjesma ili responzorijalnih oblika kao što je pripjevni psalam. Pokraj spomenutih, zbor je otpjevao i nekoliko skladbi starih majstora Giuseppea Tartinija i Palestrine. 
Koncert se nastavio orguljaškim skladbama hrvatskih autora Josipa Magdića (»Intra vitem moremque«), Franje Dugana (»Kromatska fuga u c molu« i »Toccata u g molu«), a zatim su uslijedile skladbe dvaju francuskih autora »Preludij, fuga i varijacija u h molu« Cesara Francka i »Litanies« Jeana Alaina.
Govoreći o ovom svom prvom nastupu u Subotici, Perestegi ističe kako je planirao solistički nastup, a da je do suradnje s zborom došlo sasvim slučajno. »Mijenjam pokojnog profesora Galuna na Akademiji u Novom Sadu, premda još samo neko vrijeme jer sam stalno zaposlen u Ljubljani. Sada kada radim ovdje u blizini, imao sam želju doći u Suboticu i održati koncert u Katedrali. Sjećam se, kada sam jednom prigodom kao dječak došao ovdje i vidio ove orgulje, one su me odmah fascinirale svojim izgledom. Danas me one još više fasciniraju svojim zvukom. S ocem sam Paskóm razgovarao je li moguće napravit koncert, na što je on rado pristao, tako da sam sretan što mi se ispunila želja da nastupim u Subotici. Ovo je prvi, a nadam se ne i naš zadnji koncert«, objašnjava Perestegi. 
POZIV BUDUĆIM ORGULJAŠIMA: Glede svog pedagoškog rada, Perestegi kaže kako u Hrvatskoj i Sloveniji ima više zainteresiranih studenata za orgulje, za razliku od novosadske Akademije gdje samo dva studenta uče ovaj instrument.
»Koliko znam u Beogradu ima nekoliko studenata, a u Novom Sadu je malo veći problem. Naime, Akademija nije raspisivala natječaj za upis studenata u prvu godinu, tako da sad imam samo jednu studenticu na petoj godini i jednog magistranta Zoltana Borbelya, za koga se nadam da će u skorije vrijeme preuzeti katedru. Iskreno imam neku malu bojazan da bi zbog malog broja sudenata odsjek mogao biti zatvoren, a mislim da to ne bi bilo dobro za ovu sredinu. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da pokušaju izaći na prijemni ispit ove godine«, poručio je Perestegi. 
Nakon Subotice, Perestegi priprema koncert u Bruxsellesu na dan Europe 9. svibnja, a nakon koncerta izložbu »Hrvatske orgulje«. »U Beču ću nastupiti 24. svibnja, a potom održati koncert u Istanbulu. Preko ljeta ću nastupiti na Đakovačkim vezovima, ove godine 40-tim i jubilarnim. Bit će to koncert s 4 trube i orguljama, za što mislim da bi trebalo biti interesantno. Bogu hvala radi se, treba puno vježbati i ide, pokreće se…«
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika