Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rehabilitacija i relativizacija kazni ratnih zločinaca

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je prošloga petka otvaranje subotičkog ureda »Fondacije kapetan Dragan«, koju vodi osuđeni ratni zločinac u Hrvatskoj Dragan Vasiljković i konstatirao da je u Srbiji na djelu rehabilitacija i relativizacija kazni ratnih zločinaca.
Ured je otvoren u središtu Subotice, nepunih godinu dana nakon formiranja ogranka »Fondacije«, s ciljem da, kako je navedeno, »pomogne Srbima koji su nepravedno osuđeni i služe zatvorske kazne u zemljama regije«, napose u Hrvatskoj.
»Ured Dragana Vasiljkovića u centru Subotice! Je li onima koji su osuđeni za ratne zločine dopušteno javno djelovati?«, objavio je na Twitteru Žigmanov.
U izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini rekao je da je zbog toga zabrinut, ali ne i iznenađen.
»Registriramo rast aktivnosti osuđenih za ratne zločine, relativizaciju njihovih kazni, rehabilitaciju u javnosti i utjecaj na kreiranje javnog mnijenja! Zbog tih procesa, koji su snažni i ne nailaze na osudu vladajućih struktura, nedavno je reagirala i Europska komisija i SAD«, naveo je čelnik DSHV-a.
Dodao je da brine što te i takve aktivnosti, a usmjerene protiv Hrvata, za svoja mjesta imaju Hrtkovce, Suboticu…, referirajući se na činjenicu da je haški osuđenik Vojislav Šešelj u Hrtkovcima kupio kuću i otvorio stranačke prostorije Srpske radikalne stranke.
Subotica je političko, obrazovno i kulturno središte Hrvata u Srbiji, a srijemsko mjesto Hrtkovci sinonim za početak progona Hrvata iz Vojvodine početkom devedesetih.
Dragan Vasiljković, u Srbiji poznat kao kapetan Dragan, prigodom otvorenja ogranka u Subotici rekao je da su u hrvatskim zatvorima deseci Srba »koji su osuđeni samo zato što su Srbi«.
Vasiljković je izašao iz hrvatskog zatvora 28. ožujka 2020. nakon 13 i pol godina i protjeran je iz zemlje.
Nedugo poslije povratka u Srbiju politički se aktivirao i sudjelovao u parlamentarnim izborima.
Dio javnosti osudio je njegove istupe i djelovanje, jer je među ostalim tražio oslobađanje iz zatvora odgovorne za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića.
»To što Vasiljković hvali dvojicu najodgovornijih za taj zločin nije ništa čudno«, izjavio je potpredsjednik u prvoj Vladi Zorana Đinđića Žarko Korać.
»Kada samo pogledate biografiju Vasiljkovića, to prilično sve objašnjava. A to što ga mediji nekritički promoviraju, to je sramota za Srbiju«, rekao je Korać.
(Hina)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika