Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Petogodišnjica čitaonice Fischer

SURČIN – Proslava pete obljetnice rada Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina bit će održana večeras (petak, 3. rujna) u porti crkve Presvetoga Trojstva u Surčinu. Početak je u 18 sati. Proslava se održava pod sloganom »Očuvanjem prošlosti gradimo budućnost«. Priređivanje proslave podržala je Općina Surčin.

Juriga izlaže u Kisaču

KISAČ – Izložba umjetničke fotografije Lica Bačke subotičkog fotografa Augustina Jurige bit će otvorena večeras (petak, 3. rujna) u galeriji SND u Kisaču (Slovačka 47). Otvorenje je u 19 sati. Riječ je o izložbi koja je, s određenim izmjenama, od 2010. do danas priređivana u Subotici, Novom Sadu, Monoštoru, kao i u nekoliko mjesta u Mađarskoj. U Kisaču će biti prikazane 43 fotografije portreta nastalih diljem Bačke. Nakon Kisača, izložba bi trebala gostovati i u Baču. 
Kada je riječ o umjetničkoj fotografiji u vojvođanskih Hrvata, djelo Augustina Jurige spada među najreprezentativnije. 

Lira naiva u Vajskoj

VAJSKA – Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica priređuju devetnaesti Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021. u Vajskoj, a domaćin je HKU Antun Sorgg. Susret će biti održan u subotu, 4. rujna, u Vajskoj, s početkom u 11 sati, u Šokačkoj kući. Na Velikoj pjesničkoj večeri, s početkom u 17 sati, predstavit će se pjesnici iz Srbije i Hrvatske, a bit će predstavljena i knjiga izabranih stihova Pjesme putujućih – Lira naiva 2021., za koju je izbor sačinila profesorica Klara Dulić Ševčić.

Predstavljanje knjige Cilika Dulić Kasiba u Subotici

SUBOTICA – Monografija Cilika Dulić Kasiba autorice Olge Šram bit će predstavljena u srijedu, 8. rujna, s početkom u 19 sati, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Knjigu o najznačajnijoj slikarici hrvatske naive u Vojvodini (Srbiji) tiskao je krajem 2020. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i predstavlja priznanje umjetnici koju je slikarstvo izabralo. Ona na svojim slikama, koje se nalaze u brojnim galerijama i privatnim domovima, čuva brojne elemente nematerijalne kulturne baštine po čemu će ostati trajno prisutna u hrvatskoj zajednici u Vojvodini.

Upis novih članova u folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo

SUBOTICA – U tijeku je upis novih članova u folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici. Upis je moguć svakog radnog dana u prostorijama HKC-a, od 18 do 21 sat, kada su i probe folklora. Folklorni odjel Centra broji nešto više od 150 članova i trenutno ima četiri uzrasne skupine (veliki izvođački ansambl, pripremna skupina, te dvije dječje skupine), a planira se i peta. Voditelji su Marin Jaramazović, Senka Horvat i Nemanja Sarić. 

Dječja dramska sekcija u HKC-u Bunjevačko kolo 

SUBOTICA – Nakon godinu i pol stanke ponovno počinje s radom Dječja dramska sekcija u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Voditeljice će biti Tanja Dulić i Nevena Mlinko, koje pozivaju talentiranu djecu osnovnoškolske dobi da se pridruže Dječjoj dramskoj sekciji. Nije važno je li dijete do sada glumilo ili ne, važno je da želi kreativno provoditi vrijeme, stvarati nove svjetove i oživljavati autentične likove čime se oslobađa za scenski nastup.
Prvi susret bit će u četvrtak, 9. rujna, u 19 sati u Centru. Za ovaj susret potrebno je pripremiti jednu pjesmu po izboru, navodi se u pozivu.

JAVNI POZIV ZA SUDJELOVANJE NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU TRADICIJSKOG PJEVANJA

HKC Bunjevačko kolo iz Subotice poziva amaterske pjevačke skupine koje njeguju tradicijsku pjesmu na ovogodišnji Festival tradicijskog pjevanja. Skupine mogu biti: ženske, muške ili mješovite i predstavljaju se s po dvije pjesme. Festival je natjecateljskog karaktera, u sastavu tročlanog stručnog žirija, koji dodjeljuje nagrade i specijalna priznanja. Kriteriji za sudjelovanje na festivalu su: 
1. Da skupina može sudjelovati s najmanje 3, a najviše 8 članova
2. Da se pjeva bez instrumentalne pratnje
3. Da se pjevaju tradicijske pjesme (prilikom slanja mail-a poslati audio ili video zapis s jednom od pjesama. Video ne mora biti visoke rezolucije)
Zainteresirani se mogu javiti putem e-mail adrese na hkcbunjevackokolo@yahoo.com ili na senkahorvat@yahoo.com gdje dalje šaljemo službeni poziv, prijavnicu i propozicije Festivala.
Festival se održava u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, dana 16. 10. 2021. (subota).
Prijave su otvorene do 1. 10. 2021. godine. 
Festival je planiran u smanjenom opsegu zbog još uvijek prisutnog virusa covid-19. Ukoliko se mjere pooštre, te se zabrane skupovi, naknadno ćete biti obaviješteni o promjenama. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika