Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Start koji obećava mnogo

Pomalo neočekivanim porazom Osijeka na gostovanju kod Istre u Puli (2:0), nakon šest odigranih prvenstvenih kola u 1.HNL nema više neporaženih momčadi. Uzročno-posljedično ovaj iznenađujući rezultat izbacio je na prvo mjesto Hajduk (bolja gol razlika u odnosu na Osijek) i učinio start nove ligaške sezone nevjerojatno zanimljivim i krajnje neizvjesnim. A sve navedene okolnosti obećavaju mnogo...

Poker favorita

Šest kola je za nama, zbog euro obveza Dinamo i Rijeka imaju po susret manje, ali činjenično to ne umanjuje okolnost kako se već sada posve jasno naziru obrisi jedne od najneizvjesnijih utrka za naslov prvaka Hrvatske. Najveće razočaranje prošle sezone, Hajduk, poslije sramotnog ispadanja iz Konferencijske lige (Tobol) uspio je nanizati seriju od četiri uzastopne pobjede i nakon minimalca protiv Hrvatskog dragovoljca (1:0) uspio je zasjesti na prvo mjesto 1. HNL. Livaja, Mlakar, Biuk i ostali bili igraju napadački nogomet iz kojeg je proisteklo već deset pogodaka, te se s potpunim pravom mogu ubrojiti u najuži krug pretendenata za vrh. Dinamo je, istina, trenutačno samo na četvrtom mjestu (susret manje), ali s obzirom na bodovnu konstelaciju i ovisno o rezultatu zaostalog susreta može izbiti i na prvo mjesto. Naime, sve četiri najveće hrvatske momčadi imaju mogućnost, u kompletnom ligaškom rasporedu, imati po trinaest bodova. Zagrepčani su se, opterećeni blizinom uzvratnog duela protiv Sheriffa, jedva provukli protiv Lokomotive (1:0), ali sve se to zaboravlja kada su uknjiženi planirani bodovi. Ista priča je i s Rijekom, koja se mučila sa Šibenikom (2:1) i koju očekuje teški uzvrat protiv PAOK-a za prolaz u skupine Konferencijske lige. Igra na dva kolosijeka u mnogome utječe na trenutačnu situaciju domaćeg prvenstva, a sukladno ostvarenim rezultatima ona bi se mogla nastaviti sve do konca prvoga dijela sezone. Dinamo je osigurao euro jesen, pitanje je samo u kojem natjecanju (Liga prvaka ili Liga Europe), a Riječani imaju aktivan rezultat s gostovanja u Solunu (1:1) i veliku šansu za mjesto u skupinama novoformirane Konferencijske lige.

Uzbuđenja tek predstoje

Već u sljedećem, sedmom prvenstvenom kolu koje se igra ovoga vikenda (27.-29. kolovoza) raspored 1. HNL nam donosi dva velika derbija u kojima se sastaju upravo članovi velike četvorke. U nedjelju, 29. kolovoza od 19 sati u Gradskom vrtu Osijek je domaćin Dinamu, a dva sata kasnije na Poljudu Hajduk dočekuje Rijeku. Jedno je sigurno: bit će uzbuđenja napretek, jer Prva hrvatska liga je sve kvalitetnija, a gotovo svi susreti su neizvjesni i donose brojna rezultatska iznenađenja (Istra je nanijela prvi poraz Osijeku, Dinamo je doma izgubio od Slavena, Hajduk je dobio Dragovoljca u posljednjoj minuti sučeva produžetka). Zbog toga treba pratiti domaći nogomet i uživati. Ima zbog čega!
D. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika