Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Zagrebačka revija amaterskog filma 
u Somboru
 
U Somboru je 29. travnja gostovala Revija amaterskog filma (RAF) iz Zagreba, u okviru koje su publici u somborskom kinu »Narodni« predstavljena 33 animirana, dokumentarna i eksperimentalna kratka filma.
Domaćini revije filmova bili su Udruga građana »Panonija. info«, uz podršku Općine Sombor, Kulturnog centra »Laza Kostić« i Društvenog poduzeća za prikazivanje filmova »Ekran«.
Na ovogodišnjoj Reviji ameterskog filma u Zagrebu prikazano je 180 filmova iz osam zemalja.
Beta
 
Ivi Škrabalu »Oktavijan« za životno djelo
 
Jubilarni, 15. po redu, festival »Dani hrvatskog filma« – najveća smotra hrvatske filmske produkcije izvan dugometražnog igranog filma – održan je od 24. do 29. travnja u Zagrebu. Prigodom svečanog otvorenja, »Počasnog Oktavijana« za životno djelo primio je Ivo Škrabalo, utemeljitelj i, kako se navodi, »duhovni otac« ove manifestacije. Nagradu »Oktavijan« dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.
 
 Godišnji koncert Komornog zbora 
»Pro Musica«
 
Godišnji koncert Komornog zbora »Pro Musica« održat će se u nedjelju 7. svibnja u Katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici. Na programu će se naći djela K. Stankovića, S. Hristića, S. Mokranjca, J. Marinkovića, M. Praetoriusa, S. Ochaba, G. von Pogatschnigga, A. Vidakovića, C. Francka, J. S. Bacha, kao i gregorianski napjevi. Koncertom će ravnati mr. Csaba Pasko, a kao gosti nastupit će muški komorni zbor Choralschola Catedralis Suboticiensis i dr. Andor Pece na orguljama. 
Početak koncerta je u 20 sati, a ulaz je besplatan. 
Inače, s istim program zbor će nastupiti 14. svibnja u Katedrali u Salzburgu.
 
Izložba »Sve pod jednim krovom« 
u Plavni
 
Izložba porcelana, keramike i interesantnih predmeta od stakla pod nazivom »Sve pod jednim krovom«, a u organizaciji udruge žena »Ruka-ruci«, bit će otvorena u nedjelju 7. svibnja u Vatrogasnom domu u Plavni. 
Kako je najavljeno, izložbu će u 11 sati svečano otvoriti predsjednica udruge Ružica Torubarov, a prigodom otvorenja publici će se obratiti i predsjednik Općine Bač Tomislav Bogunović te pomoćnik za kulturu u Izvršnom vijeću AP Vojvodine Dušan Vujičić.
Ovom prigodom Turistička organizacija Općine Bač za posjetitelje izložbe organizira obilazak mjesta Plavna.
 
Gostovanje osječkog HNK 
u Subotici
 
Sljedećeg petka, 5. svibnja, na sceni Jadran Narodnog kazališta u Subotici gostovat će predstava »Desdemona« u izvedbi Drame HNK Osijek. Predstava je rađena po drami slavne američke dramske spisateljice, dobitnice Pulitzerove nagrade – Paule Vogel. 
Kako stoji u opisu predstave, »funkcija ove crne komedije je na surov način razračunati se s takozvanim kulturnim, bolje reći kulturološkim pravilima ponašanja i shvaćanja žene, ‘ženskog pitanja’, kao i same ‘uloge’ žene, prisilno nametnutima ženi na različite načine kroz stoljeća«. 
Režiju potpisuje Rene Maurin, a u predstavi igraju: Tatjana Bertok-Zupković, Sandra Tankosić i Nela Kočiš. 
Karte za predstavu mogu se kupiti na blagajni Kazališta, po cijeni od 200 dinara, dok za neuposlene, studente, đake i umirov-ljenike cijena karte iznosi 100 dinara. Početak je u 19 i 30 sati.
 
Koncert nagrađenih učenika odsjeka
 tambure subotičke Muzičke škole
 
Koncert nagrađenih učenika odsjeka tambure i dječjeg tamburaškog orkestra Muzičke škole održat će se u ponedjeljak 8. svibnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Kao gosti na koncertu će nastupiti solisti s prve Dječje smotre bunjevačkih pisama i djeca vrtića »Marija Petković« iz Subotice. Koncert počinje u 19 i 30 sati, a ulaz je besplatan. 
 
Kršćanska tribina grada Subotice
 
Kršćanska tribina grada Subotice s temom »Suvremeni kršćanin: aktivni član Crkve i društva«, održat će se u četvrtak 11. svibnja u HKC »Bunjevačko kolo«. Predavač je dr. Stjepan Baloban iz Zagreba, a tribina počinje u 20 sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika