Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Četiri godine Kreativne sekcije

SURČIN – Kreativna sekcija Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina16. kolovoza prikazala je filmsku retrospektivu događaja iz prethodne godine i na taj način obilježila četvrtu obljetnicu svog rada. Proslava je trebala biti održana u veljači 2021., ali zbog virusa korona tek sada su se za to stvorili uvjeti. 
Pozdravni govor održala je Veronika Živanović, voditeljica Kreativne sekcije, koja je istaknula da je u prethodnoj godini, usprkos koroni, Kreativna sekcija organizirala proslavu treće godišnjice sekcije, devet izložbi, od kojih tri virtualne, dvije edukativne i pet kreativnih radionica, zatim posjet Muzeju primijenjenih umjetnosti i izradu 120 vezenih ukrasa za potrebe Hrvatskog nacionalnog vijeća. Osim filmske retrospective, priređena je i izložba radova kroz koje su predstavljene nove kreativne ideje članova sekcije, kao dokaz da se kreativnost ne može potrošiti nego je ona sposobnost stvaranja nečeg novog vještinom mašte, a najviši zadatak kreativnosti je pronaći neobično u običnom. Ovim povodom najvrjednijim članovima podijeljene su zahvalnice, a Irena Obradović i Ivica Ljevar obogatili su program svojim pjesmama. Na kraju proslave priređen je koktel za goste.
V. Ž. i S. D.

Kristijan Sekulić na likovnoj koloniji u Sjenici

SJENICA – Slikar i voditelj Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice Kristijan Sekulić sudjelovao je na preporuku Hrvatskog nacionalnog vijeća na 5. sazivu međunarodne likovne kolonije Sjenica 2021. koja se održava u istoimenom mjestu. Koloniju je organiziralo Bošnjačko nacionalno vijeće, a od ove godine u svakom sazivu kolonije sudjeluje po jedan likovni umjetnik iz neke nacionalne zajednice u Srbiji.
Sudjelovalo je desetak slikara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Turske i Sjeverne Makedonije. Selektor je bio akademski slikar iz Tutina Medžid Fakić.
»Predstavio sam se s dvije slike u kombiniranoj tehnici na temu znamenitosti sjeničkoga kraja – radio sam motive bjeloglavog supa i Ledenu pećinu na obližnoj rijeci Uvac. Domaćini su bili veoma susretljivi, ovo je nastavak kulturne suradnje bošnjačke i hrvatske manjinske zajednice, nedavno je u Novom Pazaru gostovao HKC Bunjevačko kolo s folklorašima«, kaže Sekulić.

52 tjedna etnologije u Tavankutu

TAVANKUT – HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta započinju projekt pod nazivom »52 tjedna etnologije u Tavankutu«. Planirano je da projekt traje godinu dana i podrazumijeva jednotjedne manje izložbe u prostoru spomenute Galerije. Prva izložba za temu ima povijest školstva u Tavankutu i bit će otvorena u petak, 27. kolovoza, s početkom u 20 sati. Postav će sadržavati predmete i fotografije, a izložba se realizira u suradnji s mjesnom OŠ Matija Gubec. Izložbu će otvoriti ravnateljica škole Stanislava Stantić-Prćić. 

Radionice zlatoveza u Baču

BAČ – U sklopu projekta »Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja i njihova primjena kroz suvremene trendove« UG Tragovi Šokaca organizira radionice zlatoveza u petak i subotu, 27. i 28. kolovoza, u Baču. Radionice će biti održane u etno kući Didina kuća (Mostnoga broj 3). Na radionici će se izrađivati kako tradicionalni motivi, tako i suvremeni modeli i nakit. Dođite da se družimo i da nešto novo naučimo, poručuju organizatori.  

Lira naiva u Vajskoj

VAJSKA – Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica priređuju devetnaesti Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021. u Vajskoj, a domaćin je HKU Antun Sorgg. Susret će biti održan u subotu, 4. rujna, u Vajskoj s početkom u 11 sati u Šokačkoj kući. Na Velikoj pjesničkoj večeri s početkom u 17 sati predstavit će se pjesnici iz Srbije i Hrvatske, a bit će predstavljena i knjiga izabranih stihova Pjesme putujućih – Lira naiva 2021., za koju je izbor sačinila profesorica Klara Dulić-Ševčić.

Kolonija za desetogodišnjicu rada

SUBOTICA – U povodu 10. obljetnice postojanja i rada HLU Croart, 11. i 12. rujna u Subotici će biti održana likovna kolonija. Sjedište kolonije bit će Klub prijatelja Bačvanke (Ilindenska 44). Zatvaranje kolonije je u nedjelju, 12. rujna, u 18 sati. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika