Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gdje poći sutra?

Testiranje učenika koji su se prijavili na program profesionalne orijentacije Gdje poći sutra? započeo je u utorak, 10. kolovoza, za učenike osnovne škole, a 11. kolovoza za učenike srednjih škola u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ove godine program profesionalne orijentacije će proći dvadeset učenika osnovnih i srednjih škola, a to podrazumijeva testiranje profesionalnim testovima sposobnosti, interesa i ličnosti, a nakon obrade rezultate i savjetovanje. 
»Testiranje je prilično zahtjevno i traje sedam sati uz, naravno, stanke za odmor. Test za profesionalno usmjeravanje i selekciju (DAT) je baterija testova namijenjena procjeni sedam različitih vrsta sposobnosti koje su povezane s uspjehom u različitim područjima rada – testovi verbalnog, numeričkog, apstraktnog i mehaničkog rasuđivanja, test perceptivne brzine i točnost, test prostornih odnosa i test gramatike i pravopisa. Uz Inventar profesionalnih interesa ovi testovi pružaju mogućnost uvida u smjer našeg profesionalnog puta na kojem onda kasnije trebamo zajednički tragati za budućim zanimanjem«, pojasnila je predsjednica HNV-a, po struci psihologinja, Jasna Vojnić i pojasnila kako mnogi učenici svjedoče kako je začudno vidjeti sebe iscrtano na nekoliko grafova i kako testovi zaista mogu potvrditi ono čega su oni uglavnom već negdje i sami bili svjesni. 
»Svatko u sebi nosi specifičan sklop sposobnosti, želja i ličnosti no jako je važno odvojiti vrijeme kako bi sve to isplivalo na površinu, kao i odvojiti vrijeme za tako važnu odluku u životu – ono što ćeš raditi osam sati na dan, pet dana u tjednu i 40 godina života. Zadovoljstvo životom povezano je i sa zadovoljstvom u poslu koji obavljamo. Zato je i ovaj program tako koncipiran da se izdvojimo u tišinu i miru, a onda ‘mali psiholog u nama’ sam radi svoj posao. No, sam proces svakako vode stručnjaci«, kaže Vojnić.
Osim testiranja, za učenike je osiguran i odlazak u Međugorje gdje će radionice i razgovori biti provedeni u djelo. Polazak je u ponedjeljak, 16. kolovoza, a po riječima Jasne Vojnić koncepcija je malo izmijenjena u odnosu na dosadašnje. Tijek vođenog promišljanja – samospoznaja, spoznaja mogućnosti, informiranje o zanimanjima, moja obitelj i moj put, ja za 10 godina, Božji plan za moj put, doprinos zajednici s mojim talentima – bit će zadržana, no ipak prilagođena novom okruženju. 
»Penjući se na brdo Križevac kod svake postaje će nakon razmatranja biti postavljena pitanja na koja će djeca u tišini promišljati i pisati u svoje bilježnice. Isus je pao pod križem. Koji su tvoji padovi u životu? Kako si se s njima nosio? Veronika je pružila rubac. Na koga se ti možeš osloniti? Od koga možeš sve potražiti savjet? U svakom slučaju bit će, vjerujem, plodonosno u spoznajnom smislu«, poručila je Vojnić.
Na ovome testiranju koriste se profesionalni testovi, koje je i ove godine osigurao ravnatelj OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine Jure Mišković, a sam program profesionalne orijentacije provodi se u suorganizaciji Udruge Naša djeca, KPD-a Bela Gabrić i Fondacije Cro-Fond uz potporu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu, propise, nacionalne manjine – nacionalne zajednice.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika