Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bez za­jed­ni­ce ne­ma cr­kve

Protekli tjedni u Starom Žedniku bili su u znaku slavlja. Nakon što je na blagdan sv. Marka proslavljen dan Mjesne zajednice, u subotu 29. travnja, obilježena je 95. obljetnica posvete crkve sv. Marka. 
U povodu obljetnice svetu misu je služio vlč. Željko Šipek, koji je tijekom propovijedi rekao: »Danas naša crkva, naša zajednica slavi 95. obljetnicu posvete crkve. Svaki blagoslov od Boga, svaka molitva koja se iznosila kroz ovih 95. godina, iznešena je pred Gospodina u Njegovom domu. Naše svagdanje molitve, i sve ono što nosi jedna zajednica, svi tereti i problemi, veselja i radosti, jesu to što čini jednu zajednicu, i bez nje bi ova crkva bila ništa, samo jedna građevina, koja je smišljana da bi se u njoj okupljali i molili. Od kada je posvećena prvi puta 1911. mnogo toga se dogodilo u crkvi i mnogo toga će se dogoditi. Izli svoju mislost na ovo mjesto i na sve one koji traže tvoju pomoć.«
VJERNICI SU ŽIVA CRKVA: Vlč. Željko Šipek je naglasio da je Crkva kao građevina Božja.
»Po euharistiji on stanuje u njoj i tu su mnogi primili svete sakramente. Dolazimo na misu koja se prikazuje za sve nas i za naše pokojne. Tko bi znao i mogao izbrojiti probleme s kojima se dolazi u crkvu. Dolazimo potisnuti teretom života, razočarani, a odlazimo mirniji, olakšani. Crkva je mjesto za utjehu i pronalaženje jakosti. Primamo oproštenje grijeha i slušamo riječ Božju. Krist je glava, a mi njegovi udovi. Isus je prijatelj koji razumije čovjeka, pogotovu na kraju njegova života. I mi idemo u istu crkvu, kuću Božju, mističnom tijelu Kristovu i tu se molimo, te je tako i ova župska zajednica vjernih molila Boga da joj donese obilje darova kako bi mogla kao zajednica nositi teret.«
Crkva je sveti grad na temelju 12 apostola, a Isus Krist zaglavni je kamen, te je u crkvi sv. Marka u toku svete službe gorjelo 12 svijeća. Na kraju svete mise vjernici su otpjevali himan »Tebe Boga hvalimo« i molili da se njihova zajednica širi i raste.
GRADNJA I POSVETA CRKVE: Gradnja crkve sv. Marka započeta je 1909. godine, a uoči Cvijetnice 1911. godine, crkva je prvi puta blagoslovljena i posvećena. Godine 1913. crkva je završena, a cijelo građenje bilo je vršeno isključivo od darova vjernika. Iako u to vrijeme selo još nije postojalo i na mjestu gdje se sada nalaze kuće, ulice, centar sela, nije bilo ničega do njiva, iz udaljenih salaša u crkvi se okupljalo blizu 8.000 ljudi.
U jakom udaru oluje 1925. godine toranj crkve sv. Marka je srušen i po riječima Žedničana izgledalo je kao da se on naprosto pomerio i pao, ali na sreću ozlijeđenih nije bilo. Tada je napravljen svod i do dana današnjeg toranj nije obnovljen, iako žitelji ovoga sela to priželjkuju. Od 1970. kada je nakon održavanja II. Vatikanskog sabora okrenut i obnovljen oltar, većih izmjena u crkvi nije bilo. »Na crkvi bi trebalo puno raditi, ona je dosta trošna, a prvo što je u planu je dupliranje prozora kako bi se zaštitili vitraži«, rekao je vlč. Šipek. 
DUH I RAD MLADIH: Od njegovog dolaska u crkvu sv. Marka 2. rujna 2000., u rad na župi uključilo se puno mladih. Crkva je pomlađena i u njoj se osjeti duh i rad mladih ruku. Napravljena je zimska kapelica Marija propetoga Isusa Petković, organiziraju se tribine, susreti mladih i obitelji, a i djeca su aktivnija te sada redovito dolaze na vjernauk, što je ranije bio problem. Vjernici župe angažirali su se i oko starih i nemoćnih, te ih u okviru odjela za Karitas posjećuju, a za Uskrs je 30 obitelji obradovano prigodnim darovima.
Vlč. Šipek uspio je okupiti i angažirati mlade, te tako danas crkva sv. Marka ima svoj zbor kojim ravna Nikola Ostrogonac. Ovaj zbor uljepšao je i misu koja je služena u povodu obljetnice.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika