Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pre­ko­gra­nična su­rad­nja za očuva­nje za­jed­ničkog pri­rod­nog do­bra

U posjetu rezervatu prirode Gornje Podunavlje i ravnateljstvu ovog prirodnog dobra je 25. i 26. travnja boravila delegacija susjednog zaštićenog podunavskog dobra u južnoj Mađarskoj. Na čelu četveročlanog izaslanstva  bio je Szabolcs Zavoczky, zamjenik ravnatelja Nacionalnog parka »Dunav-Drava«. Goste su, ispred ravnateljstva rezervata »Gornje Podunavlje« primili Miljan Velojić iz direkcije JP Vojvodinašume i predstavnici Šumskog gazdinstva »Sombor«, a u realizaciji susreta pomogao je i Boris Erg iz beogradskog ureda Međunarodne unije za zaštitu okoliša. Organizator susreta bio je Dunavsko-karpatski program Svjetskog fonda za okoliš (WWF), koji na području Podunavlja od početka ove godine sprovodi opsežan projekt čiji je cilj promocija ekoturizma kao načina poboljšanja upravljanja zašti-ćenim okolišom.
Gosti su obišli sve dijelove rezervata i u stanje njegovih prirodnih vrijednosti se uvjerili i s kopna i s vode. Po riječima Zavockog, od tri zaštićena prirodna dobra koja se međusobno graniče u Podunavlju na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske, Gornje Podunavlje, iako najmanje, čuva veoma značajnu prirodnu baštinu kojom se mora upravljati pažljivo i odgovorno, uz usvajanje najbolje europske prakse gazdovanja ovakvim ranjivim aluvijalnim ekosustavima. To podrazumijeva i aktivne mjere obnavljanja oštećenih staništa (posebice plantaža introdukovanih vrsta, kao i fragmenata vlažnih staništa), za šta su gosti prikazali dobar model u mađarskom nacionalnom parku. Osim uspješne misije međusobnog upoznavanja ravnateljstava zaštićenih dobara, gosti su posebno istakli veliku biološku raznovrsnost flore i faune i vrijednost starih očuvanih poplavljenih šuma Apatinskog rita, kao i kserofilnih šuma cera i lužnjaka na slatinsko-močvarnom lokalitetu Štrbac kod Bezdana.
David Reeder, voditelj, i Marko Tucakov, koordinator ovog projekta najavljuju nastavak pomaganja suradnje podunavskih prirodnih dobara i organiziranje skorog uzvratnog posjeta.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika