Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Održivi ru­ral­ni tu­ri­zam

U okviru projekta Dunavsko – karpatskog programa Svjetskog fonda za prirodu (WWF – DCP) u Bačkom Monoštoru 28. i 29 travnja održan je trening seminar na temu »Standardi u pružanju usluga u ekoturizmu«. Osnovni cilj ovog projekta je osnaživanje lokalnih organizatora i davatelja usluga u ekoturizmu u naseljima uzduž Specijalnog rezervata prirode »Gornje Podunavlje« bogatog kulturnom baštinom. Nositelji projekta ističu kako je potrebno naglasiti ulogu lokalnih zajednica u očuvanju prirodne baštine, a posebno u ciljnim naseljima Bačkom Monoštoru, Kupusini i Sonti.
Uz nazočnost mještana, gostiju i organizatora dvodnevni seminar obilovao je mnoštvom različitih sadržaja među kojima je oko 50 sudionika svakako moglo pronaći obilje korisnih informacija.
AKTIVNOSTI: Nakon pozdravnog govora Zorana Milera, tajnika Mjesne zajednice »Bački Monoštor«, predavač Menno Houtstra iz Europskog centra za ekološki i poljoprivredni turizam započeo je dvodnevni rad na sljedeće teme: Jedinstvenost našeg podneblja kao turističke destinacije – priroda i kultura, koje su granice naših destinacija i koje su njihove osobenosti, poboljšanje standarda i održavanje njihovog nivoa«, kako da dovedemo prave ljude u pravo vreme i marketing i komunikacija: prepoznavanje tržišta i metode marketinga. Velika zainteresiranost sudionika utjecala je i na sadržaj seminara tako da je u tijeku samog rada otvoreno mnoštvo novih tema za koje je postojalo interesiranje kako bi se izišlo u susret zahtjevima sudionika. Posjeta Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, te kućanstvima koja se bave pružanjem turističkih usluga – Janji Šomođvarac i Romini Sajder Ivakić, kao i zajednički tradicionalni ručak za sve sudionike bile su dodatne aktivnosti koje su tematski zaokružile seminar.
ORGANIZATORI: Ne krijući svoje zadovoljstvo voditelj projekta David Reeder, predavač Menno Houtstra i koordinator Marko Tucakov ističu da je ohrabrujuće veliko interesiranje mještana, zainteresiranost za različite aspekte ruralnog turizma, kao i spremnost da se kreativno uključe u raspravu o bitnim pitanjima razvoja održivog turizma, pogotovo što je ovo prvi trening ovakvog tipa ikada održan u ovom dijelu Rezervata.
Dobar osnov za buduću suradnju predstavlja i činjenica da su seminaru nazočili i predstavnici organizacija koje se bave zaštitom okoliša, kao i stručnjaci s Instituta za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koji su s predstavnicima Mjesne zajednice i Udruge »Propeler« izradili planove za nastavak suradnje u cilju unapređenja potencijala seoskog turizma u Bačkom Monoštoru. Na samom kraju seminara David Reeder iz Svjetskog fonda za prirodu zahvalio se Mjesnoj zajednici i Udruzi »Propeler« na velikoj pomoći pri organizaciji i realizaciji treninga.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika