Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

PET NAJ­BO­LJIH I PET NAJ­LOŠIJIH
Zagrebački Večernji list predstavio je svoj izbor najboljih i najlošijih glumaca u hrvatskim TV serijama.
 
NAJBOLJI 
1. Zijad Gračić (Frenki Fišer, »Ljubav u zaleđu«) 
Šarmantan u podmuklosti
Zijad Gračić zasluženo je ostvario svoj veliki povratak na male ekrane i postao omiljeni negativac. Veliki Frenki Fišer toliko je šarmantan u svojoj podmuklosti da nam je jasno zašto se uspijeva izvući iz svake »skliske« situacije, no nije nam jasno kako bi ga jedna »frajerska« Ksenija zamijenila s ljigavcem poput Valenta. Također nam nije jasno zašto Zijadu Gračiću nisu dali više prostora na malim ekranima. Da je zaslužio nema sumnje.
2. Ksenija Pajić (Ksenija Fišer, »Ljubav u zaleđu«) 
Kraljica sapunice
Možda je i pomalo smiješna etiketa kraljice sapunica koja je Kseniji Pajić prišivena preko noći, no glavnim ulogama u dvije od tri naše serije pokazala je da je zaista dobra glumica. Dvije potpuno različite uloge koje je s lakoćom oživjela, pokazale su kako, kad je riječ o našoj kraljici, je svejedno glumi li negativku ili pozitivku. Sigurno je da će dobitnica Večernjakova ekrana napraviti odličan posao.
3. Mila Elegović-Balić (Irena Grobnik, »Bitange i princeze«) 
Sjajna princeza
Najbolja od pet prijatelja, plavušica Irena uz koju uvijek idu kostimići, šminka i specifična boja glasa. Svojom operetskom interpretacijom Mila Elegović-Balić uvrstila se u sam vrh glume koju vidimo na našim malim ekranima. 
Bez Irene princeze ne bi bile toliko sjajne, bitange toliko duhovite, a nakon, na žalost, ugašene serije nitko sretniji od nas ako Irena dobije vlastiti sitcom.
4. Enis Bešlagić (Šemsudin Dino Poplava, »Naša mala klinika«) 
BH šarmer
U seriju je unio onaj poznati bosanskohercegovački šarm i duhovitost, a kao što je Šemso čovjek od sto zanata i Enis je glumac sa sto dobrih kvaliteta.
Uvijek duhovit, u dijalogu, ali i fizičkim humorom, Šemso je u interpretaciji Enisa Bešlagića postao definitivno jedan od svega dvojice (drugi je Zuhra) TV likova koji naprosto metu sve pred sobom i koje prepoznaje publika od 7 do 77.
5. Filip Šovagović (Ivo Zadro, »Naša mala klinika«) 
Vječni pacijent
Iako osoblje i zaposlenici »Naše male klinike« najvjerojatnije plaču od muke kada pomisle na gospodina Zadru, vjerujemo da na pomisao istog plaču i od smijeha. Vječni pacijent kojeg je Filip Šovagović zaista uvjerljivo odglumio na rubu je karikature te nezaboravan u prugastoj bolničkoj pidžami i paketićem »rabljenih« lješnjaka.
NAJLOŠIJI
1. Dejan Marcikić (Igor Carević, »Zabranjena ljubav«)
Beskrvni osvajač ženskog srca
Iako smo ispočetka odahnuli, misleći kako će Igor, nakon što je završio u zatvoru, postupno ispariti iz serije, nedavno su se ostvarile naše najgore noćne more. Beskrvni Igor, previše antipatičan da bi nam se svidio, a opet premala fišerovska faca da bi ga mrzili, vratio se u punom sjaju. Jedino iritantnije od njegove loše glume jest to što će izgleda ponovno oteti srce najsimpatičnijeg lika, Ive, i što će se u »Zabranjenoj ljubavi« očigledno zadržati još neko vrijeme. Zatvor je već odradio tako da se nemamo čemu nadati.
2. Nada Gaćešić-Livaković (Marija Marušić, »Ljubav u zaleđu« i Božena Mužić, »Luda kuća«)
Patetika bez promjena
Uporna Nada Gaćešić-Livaković u gotovo svakoj hrvatskoj seriji koja se vrti na HTV-u ima ulogu, dugu plavu kosu, identične pretjerane gestikulacije rukama i sina koji je odrastao ne znajući da muškarac koji ga je podigao nije njegov biološki otac. I svaki put kad je gledamo očekujemo barem malenu promjenu, no Nada kao da uvijek ima jedan jedini, patetični lik kojeg provlači kroz sve svoje likove još od Ine u »Kapelskim kresovima«.
3. Zlatko Ožbolt (Petar Malek, »Ljubav u zaleđu«)
Preblag i bezvezan
Previše preblag, bezvezan i neautoritativan da bi obuzdao velike nogometaške veličine kluba Agram, a ne želimo ni spominjati njegovu ljubavnu vezu s naizgled dvostruko starijom gospođicom Marušić.
Nije da su godine bitne, ali rijetko se viđa toliko beskrvan par bez ikakve uvjerljive glume u ljubavnim scenama, samo s nevjericom koliko nešto može biti neprimjereno i umjetno.
4. Adam Končić (novinar Krešo, »Ljubav u zaleđu«)
Dobar dečko, loša izvedba
Ne može svaki lik biti frajer, no razlika je između dobrog dečka i jednostavno loše izvedbe. Novinar Krešo strahuje od šefice, gubitka posla, fin je i pristojan, no Adam Končić nas je natjerao da pomislimo kako je i totalni glupan.
Niti je ljubavna veza s Lanom došla do izražaja, niti je pokazao umijeće u momentima kada nastupi »zločesti« Krešo. Jednostavno, bezlično i pomalo nervira.
5. Edvin Liderić (Claude, »Ljubav u zaleđu«)
Neuspješni hohštapler
Iako je cilj da lik umjetnika Claudea bude nesimpatičan, jer ipak je on običan »žmukler« koji pokušava nasamariti glavnu junakinju, Edvin Liverić nije uspio ostvariti hohštaplera, koji će u sebi sadržavati dovoljno šarma da mu za rukom pođe muljanje.
Je li Claude trebao biti mlađa verzija Frenkija Fišera ne znamo, ali Edvin bi sigurno mogao Gračića priupitati nekoliko korisnih savjeta.
TI­JE­LO OD MI­LI­JAR­DU dolara
Jennifer Lopez potkraj svibnja stiže u Hrvatsku! Seksi J. Lo održat će 30. svibnja na riječkom stadionu Kantrida veliki koncert pred 20.000 do 30.000 ljudi. Bit će to prvi posjet prelijepe latino dive Hrvatskoj, koja u svojoj biografiji ima šest albuma, desetke filmova i TV serija, dva propala braka (trenutačno je u braku s latino pjevačem Marcom Anthonyjem) i nekoliko ostavljenih zaručnika.
A da će spektakl na Kantridi biti melem i za oči i za uši hrvatske publike, može nam posvjedočiti i bogata biografija multitalentirane »Jenny From The Block«. Rođena je u Bronxu prije 37 godina, a već s 18 napustila je roditeljski dom u potrazi za zvjezdanom slavom. Prvo je osvojila TV gledatelje, zatim je krenula i u osvajanje velikog platna, a kada je dostigla svjetsku slavu, počela je i pjevačku karijeru. Njezin debi album »On The 6« 1999. rasprodan je u šesterostrukoj platinastoj nakladi. 
Sličan uspjeh ponovila je i drugim albumom »J. Lo« – 2001. postala je prva zvijezda koja je u istom tjednu imala i album i film (»The Wedding Planner«) na prvim mjestima top ljestvica.
Jennifer je već nebrojeno puta proglašavana najljepšom i najseksi ženom svijeta – tako je 1997. uvrštena među 50 najljepših ljudi na listi magazina People, 2001. FHM ju je proglasio najseksi zvijezdom, a i ponosna je vlasnica najseksi tijela britanskog magazina Celebrity Bodies. Stoga niti ne čudi, što je tijelo osigurala na milijardu dolara, a svoju slavnu stražnjicu na čak 300 milijuna! Jutarnji list, 28. travnja
SKAN­DAL PO ZA­KO­NU
Jednog poslijepodneva pred blagdan okupilo se osmero ljudi. Svatko je uzeo po jedan papirić i, bez riječi, sa spiska od ponuđenih 13 izabrao pet imena. Onda su uzeli još jedan papirić i sa spiska od, ovaj put ponuđenih devet imena, odabrali također pet. Ne znajući tko je koga izabrao, zbrojili su glasove i svoju odluku 20. travnja 2006. priopćili cjelokupnoj javnosti. 
Ovaj scenarij, koji na prvi pogled sliči nekakvom pijanom kavanskom glasovanju ili loše organiziranom izboru za predsjednika razreda, primijenjen je u slučaju privremenog ustupanja nacionalnog dobra – upravo na taj način, članovi Savjeta Republičke radiodifuzne agencije (Srbije) podijelili su nacionalne TV i radio frekvencije. Istovremeno, ono što je možda najvažnije, ali i najstrašnije: scenarij koji sliči na to na što sliči, također je scenarij koji je uglavnom realiziran sukladno Zakonu o radiodifuziji. Vreme, 27. travnja
PE­TA NA LI­STI 100 NAJ­SEK­SI HR­VA­TI­CA
Nikolina Pišek nezadrživo napreduje prema vrhu koji je privremeno zauzela Severina – i ona kombinira prisutnost na ljestvici ljepote s jakom pozicijom na celeb-listama, gdje se među poznatima i slavnima održava kao novinarka televizijskih glamour-emisija, te kao njihov prirodni protagonist. Versatilna i isto toliko talentirana kao Severina, ona je tu jaka igračica, i o njoj ćemo još čuti, ako je u međuvremenu ne ugrabi kakav internacionalni princ u bijelom dvosjedu…
GLU­MA ZA VJER­NE GLUM­CE
Na pitanje je li se sramila skinuti pred kamerama, zagrebačka glumica Dora Lipovčan odgovara: 
»Ne. Nudist sam već godinama i nemam problema s vlastitim tijelom. Zato sam se, kad smo snimali te scene, skinula čim sam stigla na set, da se svi priviknu. Ja na njihovo zurenje u mene golu, a oni na mene golu. Nakon deset minuta sve je bilo normalno.« 
A, kako je bilo glumiti prizor oralnog seksa s Tarikom Filipovićem?
»Urnebesno smiješno. Tarik i ja se znamo godinama, pa smo se beskrajno zabavljali nad činjenicom da on mora vjerno odglumiti da mu ja nešto vrlo dobro radim, dok ja, zapravo, ne radim ništa. Stalno sam ga zezala, govoreći, kako mi je baš žao što mu nikako ne mogu pomoći.« Gloria, 28. travnja
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika