Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vjera okupila osamnaest tisuća mladih

Mladi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Slovenije i Hrvatskih katoličkih misija iz Njemačke i Austrije došli su u Pulu kako bi sudjelovali u najvećem vjerskom događaju na razini Hrvatske biskupske konferencije i kojeg je organizirala Porečka i Pulska biskupija. 
U subotu u 15 sati započeo je pripremni program u kojem je mladima predstavljen humanitarni CD pod nazivom »I tvoja mala kap«. Prihod od prodaje ovog nosača zvuka namijenjen je Fondu za školovanje zlostavljane djece u »Kući milosrđa« u Majmajoli. Uz glazbeni dio u kojem su sudjelovali En Face, Alen Vitasović, Meritas, Kumi, Poklon, Željka Marinović, Čedo Antolić i drugi, u okviru pripremnog programa predstavljena su svjedočanstva o vjeri Renea Medvešeka, Jelene Vuković, p. Maurizia de Santisa, vlč. Ivana Filipovića i drugih. 
EUHARISTIJSKO SLAVLJE: Euharistijsko slavlje u 18 sati predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, uz koncelebraciju oko 300 svećenika, 17 biskupa i brojnih ministranata. Pjevanje je pratio zbor od stotinjak pjevača iz 15 bandova s područja cijele Hrvatske. Liturgijskim prostorom dominiralo je djelo Maksimilijana Ferlina »Uskrsli Krist, Svevladar«. Krist otvorenom knjigom ukazuje na riječi »Ljubite svoje neprijatelje. Dolazim ubrzo.« Ispod slike Krista bio je logo Susreta – stilizirana riba plave boje u kojoj se nalazi slika pulske Arene i geslo Susreta – »Učitelj je ovdje i zove te!«. Za vrijeme euharistije u prinosu darova sudjelovali su predstavnici mladih iz svih biskupija. Darove kruha, vina i vode te CD »I tvoja mala kap« prinijela je mlada obitelj Rakitovac iz Istre s troje djece. Poseban detalj u prinosu darova bila je maslina u kojoj se našla zemlja iz 5 hrvatskih biskupija (Varaždina, Hvara, Đakova, Požege i Splita) i bila je zalivena vodom iz 6 biskupija (Rijeka, Banja Luka, Sarajevo, Subotica, Zagreb i Šibenik). Kao nosači u prinosu darova sudjelovali su mladi iz Zadra, Dubrovnika, Krka i Mainza. No, to nije bilo sve. Prikazu darova prethodilo je i malo plesa, simbola umijeća, rada, umjetnosti, sposobnosti, pokreta i riječi. 
PROGRAM U NEDJELJU: Narednoga dana, u nedjelju 30. travnja, mladima u pulskoj Areni obratili su se i biskup domaćin Ivan Milovan, predsjednik Odbora za mlade HBK šibenski biskup Ante Ivas kao i sami organizatori Susreta u Puli. Mladima su se pridružili i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, predstavnici Županije i pulski gradonačelnik Valter Drandić. 
Većina pristigle mladeži, njih više od 13 tisuća, bilo je smješteno po obiteljima u župama na raznim stranama Istre. Drugog dana susreta, u prijepodnevnim satima, u župama njihovih domaćina upriličeni su prigodni programi i euharistijska slavlja. Neke od euharistija predvodili su hrvatski biskupi. Tako su misu u Poreču predvodili apostolski nuncij Francisco Javier Lozano, u Puli dubrovački biskup Želimir Puljić, u Raši mons. Franjo Komarica, u Umagu mons. Josip Mrzljak, u Lanterni mons. Vlado Košić, a u Rovinju zadarski nadbiskup Ivan Prenđa.              
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika