Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Analiza pro­ved­be za­ključaka

Na sjednici Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, održanoj u petak 28. travnja u prostorijama Nove općine u Subotici, odlučeno je da će se stranka obratiti Venecijanskoj komisiji i drugim međunarodnim institucijama koje se bave problemima manjina zbog, kako je rečeno, neprimjenjivanja propisa pozitivne diskriminacije iz članka 9. Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u RH i hrvatske manjine u SiCG. Naime, ovim propisom države potpisnice obvezale su se unutarnjim zakonodavstvom osigurati zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima na pokrajinskoj, republičkoj i saveznoj razini u SiCG, odnosno državnoj i regionalnoj razini u Hrvatskoj. 
Obrazlažući ovu odluku predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je rekao kako tu obvezu SiCG još uvijek nije ispunila, a kako je naglasio, predstavnici SiCG u Komisiji koja prati primjenu Sporazuma su rekli da za to nema političke volje. 
BUNJEVAČKO PITANJE: Na sjednici je istaknuto i kako je Vijeće DSHV-a uputilo pismo Vladi Republike Hrvatske u kome se zahtijeva da se tzv. »bunjevačko pitanje« stavi na dnevni red predstojeće sjednice Međudržavnog odbora koja će održati 7. lipnja u Subotici. Ovo se pitanje, prema riječima potpredsjednika stranke Martina Bačića, tretira kao lokalna pojava, te ništa nije poduzeto na njegovu rješavanju. Član Vijeća Dujo Runje je naglasio kako bi glede realizacije spomenutog Sporazuma i »bunjevačkog pitanja«, kao krucijalnog pitanja za hrvatsku zajednicu, Hrvatska trebala biti transparentnija. 
Budući da je na Skupštini stranke zaključeno nezadovoljstvo zbog sporosti nadležnih tijela u RH oko rješavanja zahtjeva za državljanstvo Hrvata koji imaju prebivalište na teritoriju SiCG, Kuntić je rekao da će Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske biti poslan dopis kako bi se skrenula pozornost te osiguralo brže rješavanje ovoga pitanja, a ukoliko je potrebno, dodao je on, inicira i eventualni razgovor.
Usvojen je i zaključak sa zadnje Skupštine stranke, u kome se izražava želja da izbori za HNV na jesen budu obavljeni tako da se u Vijeću nađu svi oni Hrvati koji će tu zadaću obavljati na najbolji mogući način, kao i da u svezi s tim sve hrvatske institucije i organizacije moraju imati jedinstveni organizacijski odbor i listu.
   Glede zaključka Skupštine u kome se traži da sva gospodarska djelatnost hrvatske zajednice pređe u okvir redovitih poslova stranke, jer, kako se navodi, ona ne spada među djelatnosti bilo koje druge hrvatske institucije, Kuntić je najavio pokretanje Komisije koja bi trebala nastaviti rad Ekon-a, prijašnjeg tijela ove stranke koje se bavilo gospodarskim pitanjima.
OSNUTAK KOMISIJA: Na sjednici je razmatrana i točka u svezi usvajanja prijedloga Odluke o osnutku 16 komisija i povjerenstva DSHV-a, koje se, među ostalim, formiraju zbog razmatranja i raspravljanja o pitanjima koja su u nadležnosti Predsjedništva i Vijeća DSHV-a, predlaganja akata i obavljanja drugih poslova iz nadležnosti ovih tijela, radi pomoći u radu vijećnicima odnosno zastupnicima u lokalnim, te pokrajinskoj i republičkoj skupštini, zatim pomoći u radu vijećnika u HNV-u i drugim oblastima. Kako je glede prijedloga odluke bilo primjedbi, odlučeno je prijedlog doraditi te s objavom imena svih članova komisija i povjerenstava usvojiti ga na idućoj Skupštini predsjedništva stranke. 
Također, najavljen je i skori susret s tajnikom Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije Petrom Lađevićem s ciljem početka primjene dogovora o zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine u državnim tijelima. 
Primjedbu da se list stranke »Glas ravnice« objavljuje bez sastanka svih članova njegove redakcije uputila je Antonija Čota te je na osnovu toga Vijeće zaključilo da će se ubuduće predviđena procedura poštovati.
Pokraj ostaloga, na dnevnom redu je bilo i usvajanje zapisnika s zadnje sjednice Vijeća i s 8. redovite skupštine DSHV-a, koje su jednoglasno usvojene, a predstavljene su i aktivnosti stranke između dvije sjednice Vijeća. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika