Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najznačajniji događaj graditeljske struke

Na Zagrebačkom je velesajmu, od 25. do 29. travnja 2006. godine, održano je pet međunarodnih sajmova pod nazivom »Građenje i opremanje« koji objedinjuje sajmove Obrtništvo, Graditeljstvo, Biam, Zavarivanje i antikorozija, a po broju izlagača i izložbenoj površini je jedna od najvećih sajamskih manifestacija u prvoj polovici godine.
Sajmove »Građenje i opremanje« 25. travnja je otvorila ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić, koja je tom prilikom istaknula kako je cilj Vlade Republike Hrvatske stvoriti stimulativno okruženje za poduzetništvo te poticati izvoz. 
NAJZNAČAJNIJI DOGAĐAJ: U pet dana, koliko su sajmovi »Građenje i opremanje« trajali, predstavilo se 1562 izlagača iz 32 zemlje i 19 strukovnih škola iz cijele Hrvatske. Sajmovi su se i ove godine potvrdili kao najznačajniji događaj graditeljske struke, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji, te se tradicionalno održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite i okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Republike Hrvatske. Zahvaljujući bogatom izložbenom i stručnom dijelu, »Građenje i opremanje« omogućilo je da se na jednom mjestu upoznaju nova tehnološka rješenja u graditeljskoj struci. Ovaj Sajam je već tradicionalno zanimljiv i široj publici jer nastoji pronaći odgovore, kako doći do doma po želji obitelji i to od temelja do krova. I ove je godine tijekom Sajma održan bogat stručno-popratni program kao što je Dan graditelja (26. travnja), Korištenje Interneta u poslovne svrhe (27. travnja), Kvalitetan proizvod i Najbolji hrvatski proizvod (27. travnja), EU pridruživanje (28. travnja), Poslovne informacije (28. travnja), Obrtnički forum: prilagodba obrtništva standardima Europske unije (25. travnja), Savjetovanje o zaštiti materijala i industrijskom finišu (25. travnja), Savjetovanje o koordinatorima zavarivanja (26. travnja) i izložba »Urarstvo u Hrvatskoj – jučer, danas, sutra« (28. travnja). 
Zanimljivo je kako je posjećenost štandu sa stručnom literaturom o arhitekturi i graditeljstvu bila izuzetno velika, što navodi na zaključak da se većina onih koji se upuštaju u gradnju žele što bolje educirati o novim trendovima, najmodernijim materijalima i održivom razvoju koji prati cijelu novu »filozofiju« graditeljstva. »Lani se prodalo više od tisuću knjiga iz područja arhitekture i graditeljstva, a ove smo godine dvostruko premašili prošlogodišnje rezultate«, izjavio je Nenad Vedriš, voditelj programa. 
PREDSTAVLJANJE OBRTA: Zbog sve manjeg interesa mladih za obrte, Hrvatska obrtnička komora organizirala je u sklopu sajma predstavljanje strukovnih zanimanja za osnovnoškolce koji tek trebaju odabrati zanimanje pod nazivom »Želim biti majstor«. Tako su na galeriji Petog paviljona, u Hlapićevoj ulici, učenici 19 strukovnih škola iz cijele Hrvatske predstavili svoje obrte. 
Modne revije, besplatne frizure, mnogobrojne delicije i slastice samo su neki od ponuda koje su učenici strukovnih škola svakodnevno nudili posjetiteljima Zagrebačkog velesajma. 
Najživlje je, kao i uvijek, bilo kod kuhara koji su mirisima svojih specijaliteta mamili mnogobrojne posjetitelje. Učenici Obrtničke škole iz Đakova došli su trećeg dana velesajma sa sedam punih autobusa gdje su u sklopu »Građenja i opremanja« proslavili svoj Dan škole uz bogat kulturni program.
  »Promocija strukovnih škola održava se već četvrtu godinu za redom, a ova nam je godina posebno važna jer ju je HGK proglasila godinom strukovnih zanimanja. Cilj nama mladima je predstaviti obrtnička zanimanja na što interesantniji način te posebno osmašima koji su odlučili nakon osnovne škole upisati neku strukovnu školu«, rekla je Mirela Lekić, stručna suradnica u odjelu za obrazovanje HGK.
»Bez obzira na veliku gužvu dajemo sve od sebe kako bi posjetitelji našeg paviljona bili zadovoljni«, rekla mi je u kratkoj pauzi učenica, buduća frizerka, Nikolina Raspudić, a učenici deficitarnih, »nepopularnih« zanimanja izjavili su kako nisu zabrinuti za svoju budućnost jer je na tržištu rada velika potražnja za njihovim zanimanjima kao što su alatničari, armirači, bravari, elektroinstalateri, dimnjačari, fasaderi, keramičari, klobučari, kotlari, kovači, krovopokrivači, soboslikari, staklari, stolari, tapetari, krznari, limari, mesari, pedikeri, pekari, plinoinstalateri, podopolagači, tesari, tokari, vodoinstalateri i zidari.
Posebna je atrakcija sajma bila demonstracija gradnje niskoenergetske, »štedljive« kuće, od temelja do krova, u roku od pet dana koliko su sajmovi »Građenje i opremanje« trajali. 
»Kuća koju smo sazidali ima 74 četvorna metra neto korisne površine, a sastoji se od jedne etaže, potkrovlja i garaže. To nije montažna kuća, već je zidana od »ytong« ekoloških blokova (blokovi od pijeska, vode, cementa i vapna) koji štede energiju pa će stanari takve kuće imati gotovo upola manje račune za grijanje i hlađenje«, objasnila je Snježana Malović iz tvrtke »Xella«, koja je zajedno s tvrtkom »Armirač« organizirala to predstavljanje. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika