Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­boljšanje ozračja u školi

Tijekom proljetnog školskog raspusta u subotičkoj Osnovnoj školi »Ivan Milutinović« održan je trodnevni seminar za vršnjačku medijaciju. Kako se navodi u brošuri koja prati obuku, medijacija je postupak posredovanja u sukobu između dvije strane, vođenjem procesa rješavanja problema u cilju iznalaženja zajedničkog rješenja. 
Po riječima Desanke Vidaković, školske pedagoginje koja vodi obuku, ovo je za sada jedina osnovna škola u Subotici u kojoj se provodi ovakav program, a od jeseni njime će biti obuhvaćene i druge škole u općini. »Ovo je prvi korak u kome se u osnovnim školama organiziraju skupine mladih koje će se obučiti za vršnjačku medijaciju kao medijatori, odnosno kao treća, neutralna osoba, između osoba koje su u konfliktu. U našoj školi radom je obuhvaćeno petnaestero polaznika. U skupini su djeca koja imaju različita iskustva u konfliktnim situacijama, neka od njih rješavaju uspješnije a druga manje uspješno. Takva struktura skupine je poželjna jer oni prenose iskustvo jedni na druge i na taj način uče. Osnovni princip za prijavljivanje je dragovoljnost a ne uspjeh, tako da u skupini ima odličnih, vrlo dobrih i dobrih učenika«, kaže pedagoginja.
STJECANJE ZNANJA: Polaznici seminara su učenici šestog i sedmog razreda, koji su u ova tri dana stjecali znanja o aktivnom slušanju i drugim elementima koji pridonose rješavanju konflikata. »Osobe koje su u konfliktu treba slušati na način koji će biti aktivan, jer medijator svojim sudjelovanjem treba omogućiti usmjeravanje daljnjoj komunikaciji kako bi se došlo do razrješavanja sukoba. U okviru rada smo nastojali razgraditi emocije na misli, osjećanja i potrebe, posebice bijes kao emociju koja je česta u sukobima. Također, bavili smo se konfliktima i percepcijom kao važnim elementima onoga što oni trebaju znati kao budući medijatori«, rekla je Vidaković dodajući kako se ovime završava trodnevni dio obuke koja će biti nastavljena za tjedan dana kada će polaznici vježbati medijaciju kroz zamišljene situacije sukoba i obučavati se u proceduri vođenja razgovora u koracima ovog postupka.
Učenici koji pohađaju seminar su zadovoljni omogućenim radom, o čemu svjedoče visoke ocjene koje su davali pri evaluaciju nakon svakog dana obuke. Voditeljica seminara smatra kako će od obuke imati koristi škola ali i sami polaznici. »Oni će ovime proći kroz određena saznanja o rješavanju konflikata te postati svjesni nekih svojih postupaka, što će utjecati na drugačiji način njihova razmišljanja. Očekujemo da će medijatori utjecati na rješavanje konflikata među vršnjacima i da će se time popraviti ozračje u školi, što će je učiniti mnogo prijatnijim mjestom za učenje i razvitak potencijala. Očekujemo da će se učenici obučiti sami rješavati svoje probleme, te će jedan dio tih konflikata preći u ruke učenika, a da će nastavnici time biti rasterećeni i više fokusirani na ono što je cilj, a to je obrazovanje«, objašnjava naša sugovornica. 
ORGANIZATORI PROGRAMA: Obuku za vršnjačku medijaciju organiziralo je Pedagoško društvo Srbije u suradnji s njemačkom vladinom udrugom GTZ (Njemačka organizacija za tehničku suradnju), a uz potporu Savjeta za prevenciju problema ponašanja djece i mladih Ministarstva prosvjete i sporta Republike Srbije. Kako Vidakovićeva ističe, u Srbiji je obuku prošlo 15 pedagoga, a u Vojvodini će tri pedagoga, među kojima i ona, raditi na obuci mladih za vršnjačku medijaciju. 
U svijetu se medijacija primjenjuje oko 50 godina, i to u oblasti sudstva, rješavanja konflikata u obitelji i drugim. U srednjim školama u Srbiji seminari obuke o rješavanju konflikata započeli su 2002. godine. »Medijacija ne može pokriti sve, kada su u pitanju veći problemi ponašanja mladih poput narkomanije ili kriminala, time se onda bave neke druge ustanove«, kaže Vidakovićeva.
Planira se da u program obuke za medijaciju budu uključeni i nastavnici, kao i druge učeničke inicijative u školama poput Učeničkog parlamenta. »Sve što će pridonositi rješavanju verbalnog i neverbalnog nasilja sigurno da je potrebno u školama«, zaključila je pedagoginja.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika