Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­ci­o­nal­ni der­bi­ji

NJ.V. nogomet, kao sport koji ima moć »zaluđivanja« najvećeg broja svojih fanova i fanatičnih navijača, svoju najljepšu promidžbu ima upravo na velikim domaćim susretima, kada se na zelenom travnjaku »sudaraju« najpoznatije i najveće nacionalne momčadi. Međunarodni susreti imaju svojih čari, ali nacionalni derbiji, pogotovo u državama velike nogometne tradicije, predstavljaju ono za što se »živi« i o čemu se dugo poslije »priča«. Prošle nedjelje (12. veljače) igrano je nekoliko velikih derbija u Hrvatskoj, Škotskoj, Italiji, Španjolskoj i svi oni kojima je nogomet br.1 u srcu mogli su uživati, ali i tugovati zbog poraza momčadi za koje navijaju. Interesantno, niti jedan od ovih velikih susreta nije završen neodlučenim rezultatom…
HAJDUK-DINAMO 0:1: Kao najljepša moguća uvertira pred početak nastavka prvenstva (subota 18. veljače), odigran je zaostali (odložen zbog neregularnih vremenskih uvjeta) susret posljednjeg kola prvog dijela, najveći hrvatski derbi između Hajduka i Dinama. Unatoč surovoj realnosti ligaške tablice, na kojoj je Dinamo čak 22 boda ispred Hajduka (Zagrepčani su uvjerljivo prvi, Splićani na skromnom osmom mjestu), ovaj susret je pobudio veliko zanimanje svih ljubitelja nogometa u Hrvatskoj. Prvo, domaća zimska stanka, drugo, ovo je bila utakmica velikog navijačkog naboja, treće, Dinamo je još više osnažio svoju momčad dovođenjem još jednog Brazilca (Anderson Costa), i na koncu četvrto, Hajduk je u »nemogućoj misiji« konsolidiranja vlastitih redova i borbe za plasman u Ligu za prvaka. Rezultatski epilog je dobro poznat svima, Dinamo je pogotkom Modrića slavio na Poljudu (0:1), zabilježio nova tri boda i pobjedu u Splitu poslije pet godina. Unatoč skromnom gol učinku napadača, susret je bio vrlo zanimljiv i borben, a navijači su upriličili i solidnu bakljadu (prekid susreta od 8 minuta) u znak proslave 95. godišnjice svog kluba.
INTER – JUVENTUS 1:2: Lider talijanskog scudetta »Stara dama« iz Torina kao da ne mari za svoje »godine«, igrajući superioran nogomet. U nedjelju navečer »žrtva« je bila momčad Intera, dotad najbližeg pratitelja na ligaškoj tablici, a za rezultatsku i bodovnu prednost pobrinuli su se Ibrahimović i Del Piero. Nažalost, ovaj susret se vremenski »poklapao« s terminom susreta Hajduk-Dinamo, pa su gledatelji ostali uskraćeni za potpuni užitak u oba derbija.
VALENCIA – BARCELONA 1:0: Isti slučaj bio je i sa derbijem španjolskog prvenstva između Valencie i Barcelone, koji je također imao svoj termin u vremenima ostalih susreta, ali televizija je ta koja diktira termine, a »udarni« večernji termin je u svakoj državi isti. Derbi je odlučio Villa, a s nova tri boda Valencia se približila »Barci« na samo šest bodova zaostatka.
RANGERS – CELTIC 0:1: Neuspješnu domaću sezonu Glazgow Rangers je nastavio novim porazom od najljućeg gradskog rivala Celtica. Topnik hrvatske reprezentacije Dado Pršo nije uspio »zabiti« za svoj klub, ali je uspio »zaraditi« žuti karton. Susret je obilježio debi Roya Keana za Celtic, a sam ga je »obilježio«, također, zarađenim kartonom žute boje. Jedini pogodak dovoljan za pobjedu »zeleno-bijelih« djelo je poljskog internacionalca Zurawskog.
NOVI DERBIJI: Ljepota svakog derbija oličena je u potpunoj neizvjesnosti glede rezultata i činjenice da često puta domaći travnjak ne znači i a priori garantiranu pobjedu. Naprotiv! Nedjeljno izdanje četiri velika ligaška derbija donijelo je čak tri pobjede gostujućih momčadi i samo jedan trijumf domaćina. Jer u derbi sudarima najvećih i najboljih nacionalnih momčadi domaćin je, ponajprije, nogomet. Vrhunski i kvalitetan. 
Proljetni dio svih ligaških natjecanja u Europi je tek započeo i bit će još mnogo derbija. Ima li ljepše uvertire za iduće Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, u kojoj će svaki susret biti derbi!    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika