Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nogomet
95 go­di­na Haj­du­ka
 
Nogometni klub Hajduk iz Splita proslavio je svoj 95. rođendan (osnovan je 1911. godine od strane studenata koji su balun donijeli iz Praga) svečanom akademijom u splitskom HNK. U dugoj i uspješnoj sportskoj povijesti ovog kluba zabilježeno je 17 naslova prvaka države, 13 nacionalnih kupova, te 6 superkupova. Splitski »Bili« dali su ukupno 124 reprezentativna nogometaša, 8 igrača je igralo za europske i svjetske selekcije na prigodnim susretima, dok se 16 prvotimaca »okitilo« i olimpijskim odličjima.
 
Tenis
Hr­vat­ska u četvrt­fi­na­lu 
Da­vis-cu­pa
 
Pobjedom protiv Austrije od 3:2 na gostovanju u Grazu Hrvatska se plasirala u četvrtfinale Svjetske skupine i na najbolji način započela obranu naslova najbolje svjetske momčadi. Iako se konačni rezultat, na prvi pogled, čini neizvjesnim, sve je bilo riješeno već nakon dva dana, kada su pobjedom u igri parova Ančić i Ljubičić (3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 8:6) donijeli odlučujući treći poen. U petak, prvog dana susreta, Mario Ančić je dokazao svoju vrijednost »okrenuvši« izgubljeni susret protiv Melzera u veliku pobjedu (6:7,6:7, 6:4, 6:4, 6:3), da bi potom izbornik i kapetan Ivan Ljubičić rutinirano svladao Koubeka (6:2, 6:2, 6:4). Posljednjeg dana priliku za debi u reprezentciji dobili su Ivan Cerović i Marin Čilić, koji su unatoč porazima stekli golemo iskustvo koje donosi nastup u renomiranom momčadskom natjecanju. Protivnik Hrvatske u četvrtfinalu bit će momčad Argentine, a susret će se igrati od 7-9. travnja na domaćem terenu.
 
Košarka
Kva­li­fi­ka­ci­je za EP
 
Prema volji ždrijeba za sljedeće Europsko košarkaško prvenstvo, kojemu će domaćin biti Španjolska, Hrvatska je svrstana u skupinu D u kojoj će se za plasman na završnu smotru najboljih momčadi kontinenta boriti skupa s: Estonijom, Danskom i Letonijom. Prvoplasirana momčad izborit će pravo sudjelovanja na EP, uz još dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije iz ostalih kvalifikacijskih skupina.
 
ZOI
Olim­pij­sko sre­bro za Ivi­cu
 
Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić uspio je u utorak 14. veljače ostvariti svoj životni i sportski san. Osvajanjem srebrne medalje u kombinaciji (spust + 2 utrke slaloma) postao je prvi hrvatski sportaš, od osamostaljenja, kojemu je uspjelo osvojiti odličje na zimskim olimpijskim igrama Poslije odličnog vremena u spustu, inače njemu posve nesklone discipline, Ivica je odlično vozio prvu slalomsku utrku i nagovjestio mogućnost visokog plasmana, da bi u posljednjoj, drugoj slalomskoj vožnji potvrdio najbolji rezultat svoje karijere i donio prvu medalju za Hrvatsku.
Hr­vat­ski olim­pij­ci
 
Nacionalne boje Hrvatske na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu (Italija) brane sljedeći natjecatelji i natjecateljice: Janica Kostelić, Ivica Kostelić, Nika Fleiss, Ana Jelušić, Matea Ferk, Dansko Marinelli, Ivan Ratkić, Dalibor Šamšal, Natko Zrnčić – Dim,Ivan Olivari, Tin Široki (alpsko skijanje), Damir Jurčević, Maja Kezele, Denis Klobučar, Alen Abramović (skijaško trčanje), Petra Starčević (biatlon), Ivan Šola, Slaven Krajačić, Dejan Vojnović, Jurica Grabušić, Alek Osmanović (bob), Idora Hegel (umjetničko klizanje), Nikola Nimac (skeleton).
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika