Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Blog

Jedna od novijih internetskih publikacija, koja svakim novim danom sve više uzima daha u elektronskom svijetu globalnog neta, jamačno je blog – autorski zapis određenog pojedinca koji na svojoj stranici ili domeni, u kontinuiranom (ili već po mogućnosti i afinitetu) vremenskom periodu objavljuju svoje impresije, zabilješke, fotografije, dnevničke zapise i bilo što drugo.
ŠTO JE TO BLOG: Sama riječ je engleskog podrijetla, nastala kao kratica riječi weblog (u slobodnom prijevodu dnevnik na netu), a po svom determinološkom opisu može biti individualni ili kolaborativni. Ipak, glavna osobina svakog bloga je nastojanje da određena tekstualna ili video poruka, u obliku čiste informacije, tematskog opisa ili literarnog uradka ponajprije stigne do zainteresiranih recepijenata (primatelja). Opet, velika prednost ovog elektronskog oblika prenošenja raznovrsnih materijala ogleda se u dostupnosti, putem osobnog računala povezanog na internet, svakom potencijalnom interesentu. Naravno, pod uvjetom da zna određenu interenet prezentaciju na kojoj se isti blog nalazi i objavljuje. Karakterističnost bloga ogleda se, također, u obrnutom vremenskom slijedu njegova objavljivanja tj. uvijek su na vrhu stranice najnovijeg sadržaja (od najsvježije do najstarije). Ovaj oblik kreativnog izražavanja svoju sve veću popularnost duguje krizi u koju su zapale mnoge velike medijske kuće, te znakovitom padu interesa za gledanje televizijskog programa, a sve u neposrednoj uzročnoj vezi sve duljeg boravka na internetu (surfanja) od strane pretežito mlađih populacija. 
PRVI HRVATSKI BLOG: U internet svijetu ovaj oblik komunikacije s čitateljima se pojavio znatno ranije nego u Hrvatskoj, koja svoj prvi blog bilježi u proljeće 2004. godine na stranici mojblog. com, da bi nešto kasnije (svibanj iste godine) startao i blog. hr, koji danas, zahvaljujući velikoj medijskoj podršci, prije svega elektronskih magazina (E-zine) imaju sve više poklonika i redovitih bloggera. Jer u svom blogu, njegov autor i kreator ima potpunu slobodu izražavanja (naravno bez pretjerane opscenosti i vulgarnosti), a ponuđena informacija odmah biva dostupna brojnoj »čitateljskoj publici«. 
VRSTE BLOGOVA: Prema svojoj tipologiji poznajemo nekoliko osnovnih vrsta blogova: 
-Internet dnevnici u kojima se iznose osobne dnevne ili periodične zabilješke ili opservacije
-Elektronski časopisi u ovoj formi
-Literarni, na čijim stranicama autori objavljuju svoja najnovija, najčešće pjesnička, djela 
-Regionalni, tematski vezani uz određeno područje 
-Propagandni, služe za marketinške svrhe
-Putopisni, sadrže opise putovanja
-Tematski, ukoliko su usko povezani s određenim događanjima
ODNOS JAVNOSTI PREMA BLOGU: Za razliku od drugih »klasičnih« oblika medijskog istupanja i profesionalnih izvještača (novinara), blog nema takav tretman u javnosti, ponajprije zbog česte nepouzdanosti informacija koje se znaju naći u njemu, te autorima laicima čiji tekstovi ne prolaze osnovnu redakturu i uređivanje. Ali, s druge strane, čest je slučaj da upravo informacija objavljena u nekom blogu postane prvi i osnovni izvor za neki budući tekst u »službenom« medijskom glasilu
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika