Arhiv tekstova Arhiv tekstova

So­und­track iz fil­ma »Walk The Li­ne« 20th Century Fox / Wind-Up Records, 2005.

Nakon smrti vjerojatno najutjecajnije figure američke country glazbe u periodu nakon II. Svjetskog rata, Johhnyja Casha u svibnju 2003. godine, redatelj James Mangold se, s predloškom u Cashovoj autobiografskoj knjizi, odlučio za filmsko portretiranje velikog glazbenika, što je rezultiralo nedavno završenim ostvarenjem pod nazivom »Walk The Line«. Kako bi što vjerodostojnije odradili svoj dio posla, čija se upečatljivost nakon gledanja filma teško može opovrgnuti, angažirani glumci – Joaquin Phoenix u ulozi Casha i Reese Witherspoon kao njegova muza June Carter – bili su spremni otići korak dalje, te u pripremanju uloga odlučili »propjevali«. I to, reklo bi se, vrlo uspješno. 
Iako hollywoodski uglačan za nesvakidašnju biografiju, poput nedavno snimljene priče o Ray Charlesu, film se ističe odličnom glazbenom atmosferom koju je priredio T-Bone Burnett, glazbenik koji najveću slavu ipak duguje svom producentkom radu. Burnett je savršeno oživio zvuk iz vremena u kome je Cashova glazba nastajala, ona je zapisana besprijekorno, što je zasigurno doprinijelo i uvjerljivosti pjevačke izvedbe karizmatičnog tandema Phoenix-Witherspoon. No, takva glazba, kompilirana u soundtrack, svojom kvalitetom odudara od ponuđene kinematografske osnovice. Film je, čini se, bolje slušati nego gledati, što se naravno ne odnosi na odlične glavne aktere.
Pored re-interpretacija Cashovih klasika »Ring Of Fire«, »Folsom Prison Blues« i »I Walk the Line« te dueta s Carterovom u »It Ain’t Me Babe« i »Jackson«, na soundtracku su zastupljene i pjesme Elvisa Presleya, Jerry Lee Lewisa i Waylona Jenningsa, s kojima je Cash, kako to možemo pratiti i na filmu, nastupao 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća. Sve je to također iznijeto u izvedbi glumaca koji spomenute, tada tek buduće zvijezde, tumače u filmu. Fokusirajući se na glazbenu autentičnost i rekonstrukciju živih nastupa, Mangold je možda prije sačinio odličan rockument, koga će ljubitelji ovakve glazbe slaviti, nego li film koji bi nas, iako prikazuje Cashova nutarnja previranja i probleme, u potpunosti upoznao s intrigantnim profilom ovog »Čovjeka u crnom«. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika