Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ov­jenčana An­dri­a­na Škun­ca

U sklopu ovogodišnjega Goranova proljeća, nagradu »Goranov vijenac za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti« dobila je pjesnikinja Andriana Škunca, dok je nagradu »Goran za mlade pjesnike« dobio pjesnik Branislav Oblučar za rukopis »Mačje pismo«. Nagrade tradicionalne manifestacije Goranovo proljeće, koja se ove godine održava 43. put, bit će uručene 21. ožujka u Lukovdolu.
U obrazloženju žirija u sastavu Krešimir Bagić, Tea Benčić Rimay, Tonko Maroević, Miroslav Mićanović i Ivan Rogić Nehajev, među ostalim, stoji da je pjesnikinja Andriana Škunca prisutna već četiri desetljeća u hrvatskom pjesništvu s potpuno individualnim pjesničkim izrazom (»Do neba bijelo« – prva zbirka iz 1969.; »Kratka sjena podneva«; »Pomaci, tišine«; »Druga strana zrcala«; »Korijen zid kutija«; »Zeleni prah«; »Novaljski svjetlopis«; »Predivo sve užih dana« – izabrane pjesme iz 1999.). Škuncina je poezija prvenstveno slikovna, ali jednako tako sliku prati glazba i ritam koji bi ju možda mogli približiti klasicima, čak rađanju novih vokalno-instrumentalnih formi i oblika iz razdoblja baroka. 
Andriana Škunca rođena je 9. ožujka 1944. u Bjelovaru. U Novalji na otoku Pagu, gdje i danas živi dijelom godine, provela je djetinjstvo. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirala je Kroatistiku i komparativnu književnost. Urednica je biblioteke »Kairos«, Hrvatske sveučilišne naklade i časopisa »Europski glasnik«. Piše književne kritike i poetske zapise o likovnim umjetnicima. Članica je Društva hrvatskih književnika, PEN-a i ULUPUH-a. Živi i radi u Zagrebu i Novalji. 
Na natječaj za mlade pjesnike za 2006. prispjelo je 79 rukopisa, a uz nagrađenog Oblučara, žiri je posebno izdvojio i pohvalio rukopis Marije Andrijević. Rukopis »Mačje pismo« Branislava Oblučara obilježava konceptualna domišljenost, tematska, motivska, stilska i problemska inovativnost te upućenost u goruća »pitanja poetika«, stoji, uz ostalo, u obrazloženju žirija za dodjelu nagrada.
Goranov vijenac, nagrada za poeziju ustanovljena je 1971. godine. Zamišljena je kao krunska potvrda iznimnih opusa hrvatskoga pjesništva (do 1990. i pjesništva na jugoslavenskom kulturnom prostoru). Nagrada se sastoji od »Vijenca«, rad akademskog kipara Vojina Bakića, novčane nagrade i diplome. Dodjeljuje je stručni žiri sastavljen od renomiranih pjesnika, kritičara poezije i bivših dobitnika te nagrade.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika