Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­sljed­nji »glanc« pred pre­mi­je­ru

Dramski odjel KPZH »Šokadija« iz Sonte u punom je zamahu. Recitatori se pripremaju za općinsku smotru, isto tako i dječja dramska skupina, a dramska skupina odraslih je u završnoj fazi priprema dramsko-satirične predstave »Ljubav iz baba-Mandine kujne«, čija je premijera zakazana za 18. veljače. 
Od prije tri tjedna Dramski odjel ima novoga voditelja, Ljiljanu Tadijan. »Ova dužnost mi je veliko priznanje za dosadašnji, a istodobno i velika obveza za budući rad. Rezultate koje smo dosad postigli moramo cijeniti i ići naprijed, ne smijemo dozvoliti stagnaciju. Način rada, kojega je utemeljio moj prethodnik Ivan Andrašić, a zasniva se na radu, redu i disciplini, bolje rečeno samodisciplini svakoga člana ponaosob, ne napuštamo. Spremni smo na sve žrtve, kako bismo se publici pokazali u najljepšem svjetlu«, kaže za »Hrvatsku riječ« Tadijanova. 
PRIPREME: Malobrojna recitatorska skupina priprema se za općinsku smotru, koja će se održati u Apatinu  25. veljače. U »Šokadiji« očekuju da će recitatori održati tradiciju, te da će bar jedno od njih obezbijediti plasman u slijedeći krug natjecanja. 
Dječja dramska skupina priprema predstavu »Sol vridnija od zlata«, za koju je dramatizaciju, po motivima istoimene narodne pripovijesti priredio Ivan Andrašić. U dječjoj skupini je došlo do smjene generacija tako da većinu ekipe tvore prvaši. S njima radi članica dramske skupine odraslih Tanja Ham uz pomoć Ivane Tadijan. »S djecom je divno raditi, a nadam se da ću tijekom ove sezone puno naučiti od Andrašića, koji nam je uvijek pri ruci i pomaže nam u radu. Njegovo iskustvo moramo iskoristiti na pravi način, kako bismo od ove skupine djece stvorili bazu iz koje ćemo u budućnosti popunjavati dramsku skupinu odraslih«, kaže Tanja Ham. 
PREMIJERA: Dramska skupina odraslih istjeruje posljednji »glanc« za premijeru dramsko-satirične predstave »Ljubav iz baba-Mandine kujne«, autora Ivan Andrašića, koji je ujedno i redatelj. Članovi ove skupine, poput složne obitelji, bez pogovora ispunjaju svaki zahtjev redatelja. Do perfekcije se istjeruje svaka riječ, svaki pokret. 
»U četiri godine djelovanja ovo nam je četvrta predstava. Šokačko prelo i Žensko prelo bili su samo zagrijavanje, a prošlogodišnja predstava ‘Novi knez nije knez’ bila je dobra kušnja za ovu ekipu. Postigli smo lijep uspjeh, a mislim da će ‘Ljubav iz baba-Mandine kujne’ biti bar za 30 posto jača. Jako sam zadovoljan odnosom glumaca-amatera spram obveza u radu na predstavi, to je i preduvjet uspjeha«, priča Andrašić, dok se ekipa zagrijava za probu. Njegovi najbliži suradnici, scenograf Ivan Vidaković i kostimograf Svetlana Zec pripremaju scenu i odjeću s početka dvadesetog stoljeća, vremena u koje je ova satira smještena. 
»Kako radimo klasičnu pučku dramu, u cijelosti se oslanjamo na tradiciju. Svetlana i ja moramo svoje zadaće rješiti onako kako je to zamislio redatelj. I scena i odjeća moraju biti autentične, dogovorili smo se da ništa ne improviziramo. Svo troje smo puno razgovarali sa najstarijim žiteljima Sonte i mislim da smo, u skladu s time, u cijelosti uspjeli adaptirati govor, scenu i odjeću.«, kaže scenograf Vidaković. 
INSERT S PROBE: Proba počinje, Andrašić zahtjeva tišinu u sali. Mobiteli se isključuju, ništa ne smije remetiti koncentraciju redatelja i gluma. Redatelj je na pozornici, u svakom momentu odreagira i na najsitniju pogrešku, bilo u tekstu, bilo u gegu ili grimasi. Osobno pokazuje glumcima kako je to on zamislio, pa ponavlja situaciju koliko god je puta potrebno. 
»Ne znam što je to u njemu, sve nas je izuzetno motivirao na rad. Najviše volim što nam ne objašnjava puno, nego nam sam pokaže kako bi nešto trebalo izvesti. Ovi van dramskog odjela pričaju kako je preglasan, no to je privid, pa nećemo valjda mi u dramskoj mumlati. Moramo govoriti jasno i glasno. Bez obzira što mu po godinama mogu biti maltene majka, nemam kod njega nikakove beneficije, uostalom, kao ni njegova sedmogodišnja kćerka Maja. Svi smo jednaki, svi mu vjerujemo i divimo se njegovoj energiji kojom nas naprosto vuče. Mislim da je to najbolji recept za uspjeh«, kaže nam poslije probe vidno zapuhana Ana Miličić, najstarija glumica. 
Po svršetku probe slijedi još najmanje pola sata analize urađenog, ili, ukoliko se proba snimala, reprodukcije sa zaustavljanjem i ukazivanjem na pogreške.
»Na ovaj način kamera nam je od velike pomoći. Pet sekundi žive scene više vrijedi od pola sata mojega objašnjavanja i primedbi. Najmukotrpniji dio rada je za nama, sad se igramo i dajemo završini ‘glanc’. Mislim da smo Tadijanova i ja dobro selektirali glumačku ekipu, da svakom pojedincu najviše odgovara upravo ona uloga koju tumači. Spremni smo za nastup, bez bojazni čekamo 18. veljače, za kad je zakazana premijera u Sonti. Nadam se da ćemo napuniti veliku dvoranu Doma kulture i da nećemo razočarati publiku, koja od nas puno očekuje zbog predstava koje smo im prikazali prethodnih godina. Inače, sonćanska publika je jako zahtjevna, zna osjetiti suštinu drame, ali zato i glasnim pljeskom zna nagraditi dobre kreacije. Ekipa je naporno radila, s probama smo počeli u prvoj polovici prosinca, stalnim tempom od tri probe tjedno. Zbog tih napora ekipe mi je žao što odnosi u kulturnim djelatnostima, prije svega financiranje, nisu malo bolje riješeni, jer u ovakvim uvjetima ne vjerujem da ćemo imati više od četiri do pet izvedbi. Oni, koji bi nas željeli vidjeti, nisu u poziciji da nam plate prijevoz, a ‘Šokadija’ ne može sama sve isfinancirati«, s očitim nezadovoljstvom kaže redatelj Andrašić. 
  Predstava »Ljubav iz baba-Mandine kujne« izvodi se na izvornoj šokačkoj ikavici, koja se u Sonti govorila s početka 20. stoljeća, a u cijelosti su »skinuti« i scena i odjeća, sve radi očuvanja stopostotne izvornosti, kojoj teži »Šokadija«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika