Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Promocija knjige »Wild Card« 
Dražena Prćića
 
Večeras, u petak, 17. veljače, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« s početkom u 18 sati, bit će predstavljena knjiga »Wild Card« Dražena Prćića, tiskana u nakladi NIU »Hrvatska riječ«. O ovome romanu, inače sedmom po redu ovog autora, govorit će urednik nakladničke djelatnosti Milovan Miković i  Zdenko Samaržija, povjesničar iz Osijeka. 
 
Skupni nastup zborova 
iz Subotice i Segedina
 
U cilju razvitka i jačanja kulturne suradnje, Komorni zbor »Pro musica« će u četvrtak 23. veljače, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, s početkom u 19 i 30 sati, održati skupni koncert s zborom Više pedagoške škole »Juhász Gyula« iz Segedina. 
»Pro musica« je prošle godine gostovala u Segedinu, a u Mozartovoj godini spomenuti zborovi planiraju još jedan skupni projekt – izvođenje Requiema. 
Ulaz na koncert je besplatan. 
 
Veliko bunjevačko-šokačko prelo 
u Somboru
 
U organizaciji HKUD »Vladimir Nazor«, u subotu 25. veljače, u Somboru će se održati »Veliko bunjevačko-šokačko prelo«. Manifestacija će se održati u Velikoj dvorani Društva s početkom u 19 i 30 sati. 
U uvodnom dijelu programa bit će prikazan igrokaz u režiji Marije Šeremešić, koji će izvesti članovi Dramske sekcije Društva. U programu će sudjelovati i njihova Folklorna sekcija, dok će za glazbeni dio programa, pokraj domaćeg tamburaškog orkestra »Zlatni zvuci«, biti zaduženi ansambl »Ravnica« iz Subotice i specijalni gost večeri, pjevač Stjepan Jeršek – Štef iz Osijeka. Ulaznice se po cijeni od 1500 dinara mogu kupiti u prostorijama HKUD »Vladimir Nazor« u večernjim satima. 
 
Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« 
organizirao susret sa sponzorima
 
Sumirajući prošlogodišnji rad, Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« je u petak, 10. veljače održao svoj tradicionalni, osmi po redu, susret sa sponzorima koji su na različite načine pomagali njihove aktivnosti u 2005. godini. Rezultat suradnje su, kako je istaknuo predsjednik Odjela Josip Horvat, održanih devet jednodnevnih izleta (mini kolonija) Odjela, sudjelovanja na dvodnevnoj koloniji udruge »SLIK« u Slatini i četiri međunarodne likovne kolonije u Tuzli, Olomoucu (Češka), Đetvi (Slovačka) i Somboru, priređivanje dvije samostalne i pet skupnih izložbi članova Odjela, te organiziranje i održavanje 9. saziva Međunarodne likovne kolonije »Bunarić«. 
Uz večeru i prigodnu glazbu, »likovnjaci« su se ovom prigodom sponzorima zahvalili i darivanjem slika. 
 
Večer posvećena stvaralštvu 
Stanislava Prepreka
 
Idućeg petka, 24. veljače u Maloj sali Matice srpske u Novom Sadu, s početkom u 18 sati, održat će se kulturno-umjetnički program posvećen stvaralaštvu glazbenika i skladatelja Stanislava Prepreka,  u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva »Stanislav Preprek« iz Novog Sada. Pored životopisa ovog značajnog stvaraoca, koji je živeo i radio tijekom prošlog stoljeća najvećim dijelom u Petrovaradinu, a čiji je rad ostao nedovoljno poznat užoj i široj javnosti, nazočnima će biti predstavljena i djela poezije i glazbe koja najbolje prezentiraju i odslikavaju njegov stvaralački rad. Spomenuta djela će za ovu prigodu posebno odabrati i prirediti Preprekov doživotni suradnik i jedan od najvećih i najboljih poznavatelja njegova rada, prof. Đura Rajković. Početak je u 18 sati, a ulaz je slobodan.
Po.
 
Igranka u HKC »Bunjevačko kolo« 
povodom Dana zaljubljenih
 
U petak, 17. veljače, povodom Dana zaljubljenih, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«, s početkom u 21 sat, održava se druga velika igranka u organizaciji kluba »BU!«. »I ovoga puta, kao i 3. prosinca prošle godine, biramo najbolji plesni par. Formulu uspjeha nećemo mijenjati, jedina novina bit će projekcija kratkometražnog filma Želimira Žilnika ‘Žurnal o omladini na selu zimi’, da bi mladi mogli vidjeti kako se na igrankama zabavljala generacija njihovih roditelja«, najavljuje jedan od organizatora Stipan Milodanović, dodajući da cijena članarine za stare i nove članove ostaje nepromijenjena – 200 dinara za djevojke, a 300 dinara za muškarce.
 
Premijera predstave 
»Ljubav iz baba-Mandine sobe«
 
Dramska sekcija KPZH »Šokadija« iz Sonte će u subotu, 18. veljače, u sali Doma kulture, premijerno izvesti predstavu »Ljubav iz baba-Mandine sobe«. Autor ovog dramsko-satiričnog komada, a ujedno i redatelj predstave je Ivan Andrašić. Početak predstave je u 19 sati.
 
Maškare u Golubincima
 
U organizaciji HKPD »Tomislav«, u Golubincima će se u nedjelju 26. veljače održati Maškare. Pokladna priredba će biti priređena u prostorijama OŠ »23. oktobar«, s početkom u 19 sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika