Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dan ško­le i dan sjećanja

Uposlenici i učenici Osnovne škole »Matija Gubec« u Tavankutu, svečano su 9. veljače obilježili dan svoje škole. Dan škole se slavi u znak sjećanja na 9. veljače 1573. godine, kada je ugušena Seljačka buna koju je predvodio Matija Ambroz Gubec. 
Osnovna škola u Tavankutu danas broji 403 učenika u 22 odjeljenja, koji nastavu pohađaju u tri objekta. Jedna je od onih u kojoj postoji i nastava na hrvatskom jeziku, te organizirani satovi hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture.
DAN ŠKOLE – DAN SJEĆANJA: Tavankutska škola nosi ime čuvenog vođe Seljačke bune Matije Gupca, koji je živio u XVI. stoljeću. Prisjećanja radi, bilo je to vrijeme osmanlijskih osvajanja, sputavanja slobodnog seljačkog raspolaganja imovinom, porasta tlake hrvatskim seljacima, što je prouzročilo veliko nezadovoljstvo, te rezultiralo bunom koja je planula potkraj siječnja 1573. godine. Bunom su seljaci htjeli ukinuti feudalizam, ostvariti slobodu i jednakost za sve kraljeve podanike, ukinuti carine te obvezati sve staleže na plaća-nje poreza. Buna se širila. Dio seljačke vojske koji se nalazio u Stubici pod vodstvom Matije Gupca sukobio se s banskom vojskom kod Stubičkih Toplica i u toj bici seljaci su poraženi. Mnogo je seljaka poginulo i uhićeno, te na okrutan način smaknuto. S njima je sudbinu podijelio i njihov vođa. Matija Gubec je 9. veljače 1573. godine pogubljen u Zagrebu uz užasno mučenje.
POVIJEST ŠKOLE: »Prvi pisani tragovi ove škole datiraju još iz davne 1847. godine, kada je počela s radom prva škola u Vermešovu kraju, koji se nalazi u Gornjem Tavankutu. Prva zidana zgrada, od naboja, bila je sagrađena 1850. godine. Od tada se u ovome kraju razvijalo školstvo, i to sve do vremena kada je po raznim šorovima ovoga naselja funkcioniralo osam škola. Tek 1960. godine ova škola dobiva ime ‘Matija Gubec’ na ideju Ivana Prćića Gospodara, koji je radio kao učitelj, a jedan je i od inicijatora osnivanja HKPD ‘Matija Gubec’, koje je počelo s radom kao dramski odjel«, kaže o povijesti škole vršiteljica dužnosti ravnateljice Osnovne škole »Matija Gubec« u Tavankutu Stanislava Stantić Prćić. 
Danas se nastava odvija u tri školska objekta. Jedan je Ljutovu, gdje se odvija nastava za učenike od 1. do 4. razreda, drugi je u Gornjem Tavankutu, gdje je također organizirana nastava za niže razrede osnovne škole, a u središtu Tavankuta je objekt s nastavom za sve učenike osnovnoškolskog uzrasta. 
Što se tiče nastave na hrvatskom jeziku, u ovoj školi postoje 2. i 4. razred s nastavom na hrvatskome jeziku, te su organizirani satovi hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture.
PROGRAM PROSLAVE: U velikoj sportskoj dvorani Osnovne škole »Matija Gubec« učenici ove škole su, uz angažiranje nastavnog i stručnog kadra, pripremili svečani program proslave Dana škole, 9. veljače. Okupljene uzvanike, kolege i djecu pozdravila je vršiteljica dužnosti ravnatelja Osnovne škole »Matija Gubec« Stanislava Stantić Prćić, a potom je uslijedio prigodan program u okviru kojega su se mogle čuti recitacije na svim jezicima koji se uče u školi, zatim vidjeti nekoliko koreografija, te čuti zborovi i tamburaška glazba, za ovu prigodu obogaćena i harmonikom. U ime gradske uprave, okupljene je pozdravio zamjenik predsjednika Općine Subotica Petar Kuntić, a istom prigodom darivano je i šestero uspješnih učenika ove škole. Gosti ove večeri bili su i članovi Izvršnog odbora HNV-a zaduženi za obrazovanje i informiranje, Ivica Stipić i Zvonimir Perušić, predstavnici Mjesne zajednice Tavankut, ravnatelji nekoliko osnovnih škola u subotičkoj općini, članovi Školskog odbora, te prijašnji ravnatelji OŠ »Matija Gubec«. Večer je završena prigodnim koktelom i slavljem uz tamburašku glazbu te kraći nastup mladog tavankutskog vokalnog solista Borisa Godara. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika