Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ka­sni tran­sfor­ma­ci­ja RTS-a

Vojvođanski tajnik za informacije Milorad Đurić ocijenio je da kasni proces transformacije Radio-televizije Srbije u javni servis, predviđen zakonskim odredbama do 31. ožujka. Đurić je rekao novinarima u Skupštini Vojvodine da, »kao i obično, Vlada Srbije kasni«, te da je uputio i ministru kulture Draganu Kojadinoviću dopis sa zahtjevom za ubrzanje tih poslova, ali da to nije imalo utjecaja. On je ocijenio da neće biti mnogo problema u izradi diobne bilance između RTV Novi Sad i RTV Beograd, ali je ponovio kako očekuje da će i taj proces kasniti. 
Đurić je naveo kako je prije nekoliko tjedana održan prvi sastanak komisije za izradu diobne bilance, te da je drugi zakazan za početak ožujka, nakon izrade završnog računa RTS-a za 2005. godinu. Prema njegovim riječima, pokrajinska tijela nemaju nikakve ovlasti u procesu imenovanja upravnog odbora budućeg pokrajinskog radiodifuznog servisa. On je precizirao da je pokrajina jedino bila ovlaštena da imenuje tri od devet članova komisije za izradu diobne bilance i dodao da će imati i ovlasti u kreiranju programskog savjeta, dok sve ostale nadležnosti ima Savjet Republičke radiodifuzne agencije. 
Đurić je još kazao da se, prema neslužbenim i nepotpunim podacima, RTV pretplata na teritoriju Vojvodine ubire »vrlo solidno« i da je već na temelju toga jasno da je pretplata jedno od rješenja za status RTV Novi Sad, kojoj su preko potrebna materijalna sredstva. 
»Vojvođani slove kao bolje platiše nego građani ostalog dijela Srbije, ali to ne smije utjecati na status RTV Novi Sad u raspodjeli pretplate«, koji znači da 70 posto sredstava prikupljenih od pretplate na teritoriju Vojvodine mora ostati za funkcioniranje pokrajinskog servisa, rekao je Đurić. 
On je ocijenio da je RTV Novi Sad u proteklom desetljeću puno lošije prolazila u diobi financijskih sredstava. »To se na koncu konaca i vidi, pa je dovoljno otići u RTV Novi Sad i u RTV Beograd pa vidjeti drastičnu razliku«, rekao je on. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika