Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 9. 2. 

TV pret­pla­ta
Ustavni sud Srbije odlučio je uputiti prijedlog Skupštini Srbije da ocijeni ustavnost odredbi zakona u svezi s pretplatom za RTS. U prijedlogu za ocjenu ustavnosti navedeno je kako je neustavno plaćanje pretplate na osnovi posjedovanja električnog brojila neovisno o posjedovanju televizora i o tome koriste li građani televizore. Ukazano je i da je neustavna naplata pretplate preko javnog poduzeća koje obavlja drugu djelatnost, odnosno preko Elektroprivrede Srbije. 
 
No­vi­ne
Savjet Medija centra za tisak objavio je izvješće za siječanj 2006. »Novine su zakon i ne valja im se zamjerati jer se u novinama sudi i presuđuje«, navedeno je u izvješću. Izvješće sadrži osvrt na pisanje listova: Kurir, Blic, Večernje novosti, Glas javnosti, Politika i Danas. Negativnim primjerima ističe se Kurir, a u istom kontekstu spominju se i Večernje novosti, Glas javnosti i Blic. »Jedan od najdrastičnijih naslova kojim se krši etika je naslov objavljen u Kuriru ‘Otkravila se Sabina’«, piše u izvješću, navodeći da se taj naslov odnosio na tekst o smrznutoj djevojčici kojoj su liječnici uspjeli spasiti život. Kurir se u negativnom kontekstu spominje i zbog pisanja o snimci na kojoj je, navodno, glumica Maja Mandžuka i zbog pisanja o željezničkoj nesreći kod Bioča. 
 
Uhićen
Subotička policija identificirala je i podnijela kaznenu prijavu protiv osobe koja je u Tavankutu ispisivala šovinističke grafite. Đorđe B. iz Donjeg Tavankuta osumnjičen je za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti i saslušan je u nazočnosti branitelja, navodi se u priopćenju SUP-a Subotica.
PETAK, 10. 2. 
Oku­pa­ci­ja
Tomislav Nikolić, lider SRS-a, izjavio je da se s premijerom Koštunicom složio da će eventualno proglašenje Kosova nezavisnim za Srbiju značiti okupaciju. Iz Vlade Srbije ništa službeno nije priopćeno o sastanku premijera Koštunice i Tomislava Nikolića. 
 
Pred­sjed­nik
Fatmir Sejdiu izabran je za novog predsjednika Kosova u trećem krugu glasovanja zastupnika Skupštine Kosova. Sejdiu, inače glavni tajnik Demokratskog saveza Kosova, trebao bi biti i na čelu prištinskog tima na predstojećim pregovorima o statusu Pokrajine. 
 
Mu­sli­ma­ni
Prosvjedi muslimana izazvani karikaturama Muhameda prvi put su održani i u Srbiji, i to u Novom Pazaru. Više od 1000 ljudi okupilo se u središtu i prošetalo gradskim ulicama, a jedan govornik obratio se okupljenima. On je rekao kako su se građani okupili zbog božjeg zadovoljstva i obrane časti Muhameda. »Gađali su u srce muslimana. Islam poziva na mir, a mi smo se okupili kako bismo pokazali da smo spremni braniti svoju vjeru«, rekao je on. Na prosvjedu su spaljene zastave Danske i Izraela i hrvatska zastavica.
Islamska zajednica Sandžaka priopćila je da ne stoji iza ovog okupljanja.
subota, 11. 2. 
 
Ras­koš
Zatvorenici u Scheweningenu imaju više raskoši od bilo kojih drugih zatvorenika u Europi. Zatvorenici iz bivše Jugoslavije smatraju prestižnim treći kat zatvora u Scheweningenu, jer ćelije tog kata imaju pogled na Sjeverno more, prenosi slovenski list Dnevnik. U prizemlju zatvora se nalaze prostori potrebni »za dobro zdravlje zatvorenika« odnosno: soba za posjete, fitnes, ambulanta, knjižnica, dvije sobe »za intimnost«, igraonica za djecu, kao i izlaz u ograđeni prostor za šetnje. U gornje katove, u kojima se nalaze zatvoreničke ćelije, ide se dizalom. 
Sve ćelije su iste veličine, dva puta tri metra. Lijevo od ulaza u ćeliju se nalazi komoda s radio prijamnikom i televizorom. Zatvorenici imaju dostup i do računala, ali ne i interneta, dok na televizorima mogu pratiti deset programa. U zatvoreničkoj sobi je i krevet, veliki ormar za osobne stvari i pisaći stol, kao i odvojeni prostor za kupaonu i zahod. 
 
Vi­rus
Potvrđeno je da je virus ptičje gripe H5N1 u visoko patogenoj formi registriran kod uginulih životinja u Bugarskoj i Italiji. Približavajući se preko Turske, Grčke, Rumunjske i Bugarske, opasni virus preskočio je SiCG i otišao u Hrvatsku, Italiju i Sloveniju.
NEDJELJA, 12. 2. 
Go­dišnji­ca
Proces protiv bivšeg predsjednika SRJ pred Haškim sudom ušao je u petu i, po svim procjenama, posljednju godinu.
 
To­le­ran­ci­ja 
Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je građane na međuvjersku toleranciju i međusobno razumijevanje. On je ocijenio neprihvatljivim da se vjerska osjećanja iskazuju paljenjem državnih simbola. Iako nije navedeno, pretpostavlja se da je njegovo priopćenje izdano povodom skupa u Novom Pazaru, na kome su spaljene zastave stranih država. Tadić je apelirao na građane da poštuju tuđa vjerska i religijska osjećanja. »Smatram da svaki građanin ima pravo na slobodno iskazivanje vjerskih osjećanja«, rekao je Tadić.
 
Me­so
Uzgajivači svinja kažu da će se većina tovilišta zatvoriti ako cijene ‘žive mjere’ budu i dalje padale. Sada je cijena žive svinje 80 dinara za kilogram, a ako padne na 60 uzgajivači će, kako kažu, morati zatvoriti svoje farme.
Iako je cijena živih svinja pala i za 50 dinara, meso u trgovinama stoji isto kao prije Nove godine, u prosjeku 350 dinara za kilogram. U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako meso prvo treba pojeftiniti u klaonicama, pa tek onda u maloprodaji, tako da bi se jeftinije svinjsko meso moglo kupiti tek za mjesec dana.
PONEDJELJAK, 13. 2. 
Lo­ra
U Splitu je predstavljena izmijenjena optužnica na suđenju za ratni zločin počinjen 1992. u vojnom zatvoru Lora. Optuženi se i dalje terete da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, a najvažnije izmjene odnose se na opis kaznenog djela. Za neka djela optuženi se sada terete ponaosob, dok za ostala i dalje ostaje formulacija »neutvrđeni stražari i druge vojne i civilne osobe«. 
 
Sr­bi­ja
Na crpkama Naftne industrije Srbije i Petrobart Avia od ponoći se gorivo prodaje po novim cijenama, većim za oko pet dinara po litri. Nova cijena litre motornog i bezolovnog benzina od 95 oktana je 85,21 dinara, dok se litra dizel goriva D2 prodaje za 72,5 dinara, a eurodizela za 79 dinara. Neki stručnjaci procjenjuju da će to dosta utjecati na povećanje prognozirane inflacije na kraju godine.
 
Hr­vat­ska
Benzin na crpkama Ine u Hrvatskoj bit će jeftiniji 0,7, odnosno 2,9 posto, dok će cijene dizela ostati nepromijenjene, javili su  zagrebački mediji. U idućih 15 dana eurosuper 95 prodavat će se po cijeni od 7,93 kune, oko 94 dinara, super 95 po 7,78 kuna, oko 92 dinara, dok će najviše, 2,9 posto, pojeftiniti litra benzina super plus 98, i to osam kuna, oko 95 dinara po litri. Maloprodajne cijene dizelskih goriva ostat će nepromijenjene, pa će eurodizel koštati 7,30 kuna, 86 dinara po litri. 
utorak, 14. 2.
Me­da­lja
Hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio je srebrnu olimpijsku medalju u kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama. Kostelić je nakon jedne vožnje spusta i dva slaloma na stazama u Sestriereu ostvario vrijeme od 3:09.88 minuta, što je bilo za 53 stotinke sporije od zlatnog Amerikanca Teda Ligetyja, dok je brončano odličje osvojio Austrijanac Rainer Schoenfelder s 1.32 sekunde iza Ligetyja.
 
Te­sla
U Smiljanu, Hrvatska, mjestu u kojem se prije 150 godina rodio uče-njak i znanstvenik Nikola Tesla, počelo je cjelovito uređenje Memorijalnog centra »Nikole Tesle«, a radove je otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Provedbenog odbora Darko Milinović. Projekt uređenja Teslina memorijalnog područja, koji će se provesti uz stručni nadzor restauratora, stajat će, kako je rekao Milinović, 50 milijuna kuna, a bit će uređena znanstvenikova rodna kuća s dijelom dokumentarne građe o Teslinu djetinjstvu, mjesna crkva i tematski park sa spomenikom Tesli. 
Memorijalni centar »Nikole Tesle« treba biti uređen do 10. srpnja, kada se u Smiljanu obilježava 150. obljetnica rođenja Nikole Tesle.
 
Pre­su­da
Kolumnistica Građanskog lista Ljiljana Jokić-Kaspar osuđena je na novčanu kaznu od 300.000 dinara ili šest mjeseci zatvora zbog klevete. Ona je pred Općinskim sudom u Novom Sadu osuđena jer je u svojoj kolumni, kako se navodi u presudi, »iznijela neistine, koje mogu škoditi časti i ugledu dr. Miroslava Savića sa Instituta za kardiovaskularne bolesti u Srijemskoj Kamenici«. Savić je podnio privatnu tužbu protiv Ljiljane Jokić-Kaspar jer se prepoznao u njenoj kolumni »Doktori iz Gigine šupe«. Ona ne navodi Savića po imenu, već spominje »izvje
snog doktora, bivšeg snajperista u redovima Crvenih beretki«, koji još uvijek radi na Institutu u Srijemskoj Kamenici. 
U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine kažu da su i ranije apelirali na vlast da se novinari ne gone kazneno zbog klevete, ali da to nije imalo nikakvog efekta. »To je dio jedne opće atmosfere kaosa koji su stvorili sami političari, odnosno politički moćnici, i kojima odgovara ovakvo stanje jer mogu gledati kroz prste takozvanim medijima koji im služe kao oglasne table, a da istovremeno gone po njima nepodobne medije i nepodobne novinare«, kaže Dinko Gruhonjić, predsjednik Društva.
srijeda, 15. 2. 
UN
Vijeće sigurnosti UN održalo sjednicu posvećenu situaciji na Kosovu. Među ostalima, govorili su i Soren Jesen Petersen i Boris Tadić. Na sjednici, na kojoj je kao promatrač bio nazočan i premijer Kosova Bajram Kosumi, predsjednik Srbije je ponudio kosovskim Albancima široku autonomiju, koja će ih u većini pitanja svakodnevnog života učiniti samostalnim u odnosu na Beograd. Tadić rekao i da ta ponuda važi samo pod uvjetom da ista autonomija bude dana i srpskom entitetu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika