Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ide­o­lo­gi­ja tr­bu­ha

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja javnog mnijenja u Srbiji, koje je provela jedna od agencija kojima se može vjerovati, pokazuju kako građani ove zemlje, protivno uvriježenom mišljenju, pa i iskustveno dokazivim činjenicama, znaju razmišljati i svojim želucima. Onako kako bi zapravo i jedino bilo ispravno i za njih isplativo. 
Naime, od svih demokratskih vrijednosti i političkih sloboda, oni se sada, na početku 2006. godine, većinski radije opredjeljuju za ideologiju životnog standarda. Ne bi imali ništa protiv ni da se ukinu parlamentarni sustav i višestranačje, pa i da se ustoliči kakav novi diktator, ako bi bio »dobar i odlučan« i ako bi bio »sposoban i umješan« osigurati im bolju sadašnjost. Tito im je uzor i sada, dva i pol desetljeća nakon smrti. Sjećanje na dobar život, stalan posao, ljetovanja na moru, zimovanja u Sloveniji i putovanja po Europi, ipak nisu sasvim izblijedjela, ma koliko su prethodni režimi, uključujući i onaj prije Miloševića a poslije Tita, zdušno radili na retuširanju povijesti.
Neke se društvene grupacije, prije svega političke, ali i ne samo one, i dalje upinju starom retorikom vratiti priču na sami početak, lamentirajući recimo nad Kosovom, no kao da sve to više nema ni približno onaj značaj kakav je imalo prije 15-ak godina. Ljudi su prvo probali dobro, pa su onda probali loše, i čini se da su nešto ipak naučili. Upravo zbog toga, čak i pokraj pune medijske uskomešanosti zbog ovotjednih izjava o nezavisnom Kosovu kao »svršenoj stvari«, ovih dana nema niti traga od sveopće histerije kakva bi se mogla očekivati. Čak i očiti presedan u međunarodnoj politici i neskriveno kršenje jednog od osnovnih principa svjetskog poretka, o nepromjenjivosti granica, ovdje više nije pitanje života i smrti, kako je to nekoć bila i sama pomisao na drugačije mišljenje. Još se samo radikali otvoreno oštre na bjelosvjetsku zavjeru, ali ni oni to više ne rade s namjerom da bilo što konkretno poduzmu i to čak i priznaju. Ako ih naoko tvrd, a zapravo jalov stav usput dovede i na vlast, tim bolje za njih. A Kosovo? Proglasit ćemo okupaciju i završen posao. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika