Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tajna crne ruže

Bila sam toliko očarana fotografijom crne ruže da mi par dana nije izlazila iz glave. Tako je savršena i čudna da bih je voljela vidjeti uživo. Već nekoliko dana to pokazujem ljudima, istražujući o tome, pa je to postalo jedino o čemu bih rado pisala. Ali, kako uključiti ovaj čudesni i divni cvijet u odjeljak o putovanjima? Zapravo, vrlo lako. Jedinstveni cvijet raste samo na jednom mjestu na svijetu.

Halfeti, kao ime ruže

Zapravo je pravo ime crne ruže halfeti, a ime je dobila po mjestu na kojem raste. To je mali grad u Turskoj i ovo je jedino mjesto na svijetu na kojem možete uživo vidjeti crnu ružu. 
Zbog svoje jedinstvene boje, ova ruža je u velikoj potražnji i jako zanimljiva. Halfeti zapravo nisu potpuno crni cvjetovi, već tamnocrveni. Raste u proljeće i tada ima svoju tamnocrveno-bordo boju dok tijekom ljeta dosegne tako tamnu nijansu da izgleda gotovo crno i zato je poznatija kao crna ruža.
Razlog zašto crna ruža raste samo u ovom mjestu je jedinstveno tlo koje ima takav sastav i pH razinu podzemne vode koja dolazi iz rijeke Eufrat. 
Danas ima vrlo malo crnih ruža, može se reći da je vrsta ugrožena jer su stanovnici sela tijekom selidbe ponijeli ruže kako bi ih presadili, međutim, takvo im zemljište nije odgovaralo pa su počele nestajati. Zato se danas nekoliko primjeraka drži izuzetno strogo, u blizini zemljišta koje im odgovara.
Za starosjedioce ovog mjesta ova crna ruža je misterij, simbol nade, ali i smrti ili loših vijesti.

Halfeti, kao ime grada

Grad Halfeti nalazi se u blizini Šanlıurfa, na jugu Turske, a poznat je kao mali poljoprivredni i ribarski grad na obalama Eufrata, podijeljen u dva dijela, Novi i Stari grad. Dio starog grada potopljen je nakon izgradnje brane Birecik 1999. godine, kada su stanovnici preseljeni u novi grad udaljen petnaestak kilometara. Dio starog grada, nazvan Eski Halfeti, sačuvan je, a naselja koja mu pripadaju čuvaju brojne znamenitosti koje privlače turiste. a iznad i ispod vode mogu se vidjeti brojni spomenici džamija i kamenih kuća.
Ono što me posebno oduševljava u priči o ovom gradiću koji čuva crne ruže jest činjenica da je uključen u globalnu mrežu Cittaslow Internationala, kao grad u kojem se živi lako i sporo. Želim posvetiti posebnu pozornost temi usporenih gradova, pa neću sada puno pisati o tom fenomenu, a dovoljno je reći da je izraz »spori grad« svjetski trend u kojem prevladavaju mali gradovi u Toskani. Pokret SlowCity (CittaSlow) osnovan je 1999. godine kada su se četiri manja talijanska grada u gradu Orvieto složila da postanu oaze mirnijeg života, nastojeći oblikovati svaki aspekt urbanog života prema vrlo važnim i jednostavnim načelima: grad građanima, sporost iznad brzine, ljudi ispred tvrtki, zadovoljstvo iznad profita.
Halfeti zaista opravdava epitet »usporenog« života koji mu je dao pokret Cittaslow, a posebna atrakcija je spomenuta brana Bilecik koja je poplavila jedan dio grada. Tu su i kamene kuće koje svojim prirodnim ljepotama nose tragove povijesti. Od turista ovaj je grad dobio nadimak skriveni raj, a omiljene turističke ture su brodom s kojeg se vidi kula Rumkale, mjesto na kojem se isprepliću tragovi različitih civilizacija. Minaret džamije Ulu, koja je trenutno djelomično pod vodom, kao i napušteno selo Savasan, plijeni pažnju svih ljubitelja povijesti, prirode i mirnog života. Posebno je zanimljivo iskustvo i prelazak starog drvenog visećeg mosta.
Čini se da na mjestu koje rađa i sebično čuva crnu ružu čarolija nikad ne prestaje.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika