Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Au­stri­ja – Hr­vat­ska

U sportu postoji nepisano pravilo po kojemu je »lakše« nešto osvojiti nego to poslije obraniti. Hrvatska Davis cup momčad pokorila je teniski svijet prošle 2005. godine, a već ovog vikenda (10.-12. veljače) u Grazu protiv Austrije očekuje je prva prepreka na putu obrane laskavog naslova. Kao najbolju uvertiru u duele s Koubekom, Meltzerom i Knowleom, te podsjećanju na veličanstvene trenutke iz Bratislave prilikom osvajanja »Salatare«, razgovarali smo s Marijom Ančićem, koji je donio posljednji bod protiv Slovačke.
4Kako ste se osjećali u trenutku kada ste postali svjesni, nakon Ljubičićevog poraza protiv Hrbatyja, da morate pobijediti u posljednjem, odlučujućem, meču?
Svašta mi je prolazilo kroz glavu, bio je to ogroman pritisak, i kako je sada isključivo na meni da pobijedim i postanemo svjetski prvaci. Jednostavno nije bilo druge, na meni je ili nije…
4O čemu ste mislili pred izlazak na teren?
Da moram dobiti, i tako sam ušao na teren. Unatoč okolnosti što je on (Mertinak op. a.) bio znatno niže rangirani tenisač od mene, a u slučaju pobjede bi postao nacionalnim herojem.
4Kako biste usporedili taj susret s onim protiv Agassija u Roland Garrosu?
To nije bilo ni blizu glede psihološkog naboja, jer tada sam igrao isključivo za sebe, dok sam u Bratislavi znao da me »cijeli« svijet gleda, da je 2:2 i da u tom meču nemam pravo na kiks. Zbog cijele nacije, navijača u dvorani, svih svojih suigrača, naših dotadašnjih rezultata…
4Protekla 2005. godina donijela Vam je najveće uspjehe u vašoj profesionalnoj karijeri, osvajanjem prvog ATP turnira i Davisova cupa. Što je to donijelo u vašem individualnom osjećanju glede konačne potvrde igračke vrijednosti?
Prošlogodišnji sjajni rezultati na najbolji način su upotpunili niz velikih rezultata u kojemu su i polufinale Wibledona, te bronca u paru s Ljubičićem na OI u Atini. Današnji osjećaj krasi novu zadaću želje za postizanjem novih vrhunskih rezultata i dometa, prije svega obrane naslova u Davisovom cupu, osvajanja novog ATP tunira…
4Osvajanje Davisova cupa, ali i ovogodišnja njegova obrana, u mnogome zavise od dobrog dubla. Malo je igrača, poput Vas i Ljubičića, koji jednako dobro igrate i singl i dubl. 
U biti to je i jedan od glavnih razloga zašto smo uspjeli osvojiti naslov najbolje momčadi na svijetu. Nadam se da ćemo nastaviti pobjednički niz, jer već dugo igramo skupa i doista se dobro poznajemo.
4Kako biste prokomentirali nedavni nastup na Australian Openu?
Nažalost imao sam problema s okom, te privikavanjem na teške vremenske uvjete, i zbog toga mi je žao da poslije finala u Aucklandu i serije odličnih mečeva nisam uspio nastaviti istim tempom u Australiji.
4Što biste izdvojili kao novinu u vašoj igri i s kakvim adutima ulazite u nastavak sezone u kojoj Vas ovog vikenda očekuje i prva obrana naslova u Davisovu cupu?
Mislim da sam ostvario veliki napredak u načinu svoje igre, igram mnogo više agresivnije, puno bliži sam crti, mnogo više poena završavam volejom i pokušat ću taj svoj način igre učiniti još više prepoznatljivim uz svoje tenisko ime.                              
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika