Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lju­bičić na­sta­vio hr­vat­ski po­bjed­nički niz

Kada je u nedjelju 5. veljače nešto prije pola osam navečer, Ivan Ljubičić realizirao treću meč loptu protiv Austrijanca Stefana Koubeka, na najljepši mogući način završen je prvi po redu Zagreb Indoors, poslije sedam godina stanke ponovno vraćeni dvoranski ATP turnir u Hrvatskoj. Bila je to ne samo druga ovogodišnja Ljubina titula (u siječnju Chennai, India), peta u karijeri, već i nastavak lijepe tradicije prema kojoj su sve dosadašnje dvoranske turnire (Indoorse) organizirane na tlu matične države osvajali upravo njeni državljani. Prva tri osvojio je Goran Ivanišević, a ovaj četvrti (prvi u novom izdanju) trenutačno 5. igrač svijeta, Ivan Ljubičić.
NOVA LJUBINA TITULA: Poslije impresivnih rezultata u prošloj 2005. godini i plasmana na završni Masters turnir osam najboljih tenisača svijeta, brojni skeptici su izražavali sumnju glede nastavka Ivanovog pobjedničkog niza. Ali već na prvom turniru sezone na kojemu je učestvovao, u indijskom Chennaiu Ljubo je pobijedio, potom ga je nesretni poraz u pet setova protiv iznenađujućeg Cipranina Baghdatisa spriječio da uđe u polufinale Australian Opena (najbolji rezultat na Grand Slam turnirima), da bi samo par dana poslije, još uvijek u fazi adaptiranja na europsku zimu (u Melbourneu je bilo više od 40 stupnjeva), ponovno otišao do kraja turnira i uzeo novu ATP titulu. 
Na startu turnira, pomalo neočekivano, izgubio je otvarajući set protiv mladog i talentiranog Škota Murraya, da bi poslije rutinski dobio sljedeća dva i otišao u drugo kolo. Potom su »pali« Danac Carlsen i Rus Youzhny, da bi u polufinalnom srazu uslijedio najljepši meč cijelog turnira, susret protiv još jednog talentiranog, odličnog mladog igrača, Novaka Đokovića, Davis cup reprezentativca SiCG. Interesantno je spomenuti podatak da oba igrača imaju istog trenera Talijana Piattija, i da je sama ta činjenica dodatno govorila o specifičnosti meča između predstavnika Hrvatske i SiCG. U teškom i neizvjesnom susretu, koji je potrajao više od 2,5 sata i otišao u neizvjesnost trećeg seta, dupke ispunjeno gledalište Doma sportova, ali i milijunski televizijski auditorij, mogli su vidjeti izvanredan susret, fer i sportsku borbu dva odlična tenisača i na koncu, srdačan pozdrav po završetku meča. Gromoglasan aplauz pobjedniku Ljubičiću (6:7, 6:3, 6:4) i poraženom Đokoviću na najljepši način je obilježio ovu veličanstvenu tenisku predstavu. Finalni susret, posljednjeg dana turnira, donio je još jednu odličnu partiju prvog hrvatskog tenisača i rutinsku pobjedu u dva čista seta (6:3, 6:4) protiv Koubeka, protivnika u predstojećem Davis kup susretu protiv Austrije u Grazu (10. -12. veljače). Tako je, igrom teniskog slučaja i vještinom dva najbolja igrača na turniru, Zagreb Indoors u svom finalnom susretu donio najbolju moguću uvertiru predstojeće obrane titule najbolje momčadi na svijetu. Jer Ljubičić će u petak (danas) debitirati kao igrajući kapetan (izbornik i igrač) i prvi puta službeno predvoditi reprezentaciju u dvostrukoj funkciji.
POST FESTUM ZAGREB INDOORSA: Kada je Ivan podigao 16 kg težak trofej Zagreb Indoorsa, a potom se direktor turnira Branimir Horvat zahvalio auditoriju, sponzorima i svima koji su svojim trudom prinijeli realizaciji ovog vrhunskog sportskog događaja, svakome tko pomnije prati tenis bilo je jasno kako je učinjena velika stvar. Hrvatska je ponovno postala zemljom s dva ATP turnira (Zagreb i Umag), brojne agencijske vijesti cijelog tjedna su obilazile svjetske medije, a pobjeda Ivana Ljubičića je potvrdila primat prvog igrača reprezentacije osvajača Davisova kupa. Turnir je maksimalno uspio, svi igrači su iskazali zadovoljstvo pruženim gostoprimstvom organizatora i ljubaznošću svih angažiranih u organizaciji. Publika je uživala u izvrsnom tenisu najboljih igrača, proslavivši na kraju pobjedu prvog nositelja i petog igrača svjetske ranking ljestvice. Do viđenja do sljedećeg Zagreb Indoorsa 2007. godine!
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika