Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vu­ko­var – Po­sljed­nji rez

Dokumentarni film »Vukovar – Posljednji rez« je prva hrvatsko-srpska koprodukcija nakon raspada SFRJ, čiji su autori poznati hrvatski novinar, zamjenik glavne urednice »Feral Tribune«-a Drago Hedl i nagrađivani srbijanski redatelj Janko Baljak.
Film je nastao u produkciji medijske kuće B92 i bavi se kompleksnom temom ratnih zbivanja u Vukovaru početkom devedesetih.
»Ovaj film je pokušaj da se napravi dobra i istinita priča o svemu onome što se u Vukovaru dešavalo u proljeće, ljeto i jesen 1991. godine. I nešto prije toga. I nešto malo poslije te tragične 1991. godine. I o onome što su povijesne, društvene i emotivne posljedice svega nakon godina bola, patnji i razaranja. Smatramo da je povijesna distanca od petnaestak godina dovoljno velika da se može napraviti značajan istraživački dokumentarac vezan za najbolniju točku ovog regiona«, navodi se u tekstu autora na službenoj web stranici filma.
Kako piše Jutarnji list, film je podijeljen u tri dijela i svaki traje 40 minuta. U njemu oko 70 protagonista događaja, sa obje sukobljene strane, rekonstruira događaje u razdoblju od prvih izbora u Hrvatskoj pa do masovnog pogubljenja na Ovčari u studenom 1991., dok završna scena opisuje beogradsko suđenje okrivljenima za te zločine, koje je završeno potkraj prošle godine.
Istraživanje potrebno za stvaranje dokumentarca obuhvatilo je razgovore s osobama koje su krojile sudbinu ljudi toga vremena s obje strane fronta, kao i razgovore s više osoba (civila) koje su svjedoci ratnih vukovarskih zbivanja, a koje nisu bile posebno eksponirane u to vrijeme, no čija svjedočenja mogu biti zanimljiva zbog opisa pojedinih situacija i događaja. Kako se nadalje navodi na službenoj web stranici filma, istraživanje je obuhvatilo i pregled arhive najvažnijih hrvatskih medija iz tog vremena: Vjesnikovu novinsku dokumentaciju (najbolju u Hrvatskoj), arhivu HTV-a, arhive lokalnih televizija koje su djelovale u to vrijeme ili neposredno nakon razdoblja koje obuhvaća film (TV Dunav, TV Baranja, Slavonska televizija, Vinkovačka televizija, TV Bačka Palanka), te nekoliko privatnih arhiva.
Film će biti prikazan 20. veljače na Festivalu dokumentarnog filma u Zagrebu, a dva dana kasnije u Beogradu na Festu. Kako navodi Slobodna Europa, autori vjeruju da će za film biti zainteresirane mnoge Televizije na prostoru bivše Jugoslavije.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika